Brexit: Izrael a legfontosabb szövetségesét veszítheti el az Európai Unióban

Nagy Britannia kilépése az Európai Unióból nem csak Európára, de Izraelre is nagy hatással lehet. A britek segítettek ugyanis Izrael és az Európai Unió közötti döntésekben, enyhítették az országgal kapcsolatos kritikákat és a palesztin konfliktus kapcsán – sok más tagállammal szemben – Izrael mellé álltak. Vélekedések szerint mostantól az Unióban várhatóan erősödni fognak az Izraellel szembeni kritikus hangok.

A Brexit kapcsán felmerül a kérdés, hogy Nagy Britannia kilépése az Európai Unióból milyen következményekkel járhat Izrael és a zsidók számára? Egyértelműen nem jelenthető ki, hogy Izraelnek a világ végét hozná el a Brexit, az EU gazdasági helyzetének meggyengülése azonban Izrael számára is nehéz időket tartogathat, amit az izraeli tőzsde már most előre jelez.

Brexit
Brexit

Az Angliában élő zsidók véleménye is eléggé megoszlik a témát illetően. „Az Egyesült Királyság kilépése kétségtelenül megváltoztatja majd a zsidók EU-val való kapcsolatát” – állítja a Board of Deputies of British Jews. A londoni szervezet a zsidósággal kapcsolatos ügyekért áll ki az Unióban, de az esetleges kilépés után is tervezi az európai zsidóság érdekeit képviselni. A szervezet alelnöke szerint a kampányidőszak néhol nagyon megosztó és vérre menő volt, de továbbra is reménykednek, hogy a szavazás után kiábrándult emberek összefognak és végül mégis elmarad a britek kilépése.

Bár a zsidó közösségnek megvan a véleménye a Brexit kapcsán, mégis a legtöbben inkább a háttérben maradtak, és nem foglaltak állást az ügy kapcsán. A Jewish Chronicle azonban még múlt hónapban napvilágra hozott egy statisztikát, amelyből kiderül, hogy a zsidók 49 százaléka a bennmaradásra, 34 százalékuk a kiválásra szavazott, a többiek pedig tartózkodtak.

Jól látszik, hogy viszonylag magas volt azoknak az aránya akik a kiválásra szavaztak. Daniel Hannan, az Európai Parlament brit, zsidó származású képviselője például a szavazás után a következőt osztotta meg Twitter-oldalán: „ma reggel büszkének éreztem magam, hogy brit vagyok”. A Jewish Chronicle egyik szerkesztője szintén támogatását fejezte ki a Brexit mellett.

Izrael állam nyilatkozat nélkül hagyta a szavazás eredményét, ám sajnálatukat fejezték ki David Cameron brit miniszterelnök lemondása miatt – aki a bennmaradás erőteljes pártolója volt. Cameron a szavazás előtt a következő kérdést tette fel a Brexit és Izrael kapcsán: „Azt akarjátok, hogy Izrael legjobb barátja ott legyen az Unióban, és megvédje Izraelt, vagy inkább kívül akartok látni minket, ahol nem tudunk befolyást gyakorolni az Izraelt érintő ügyekben?”

Yigal Palmor izraeli diplomata szerint a Brexitnek elhanyagolható hatása lesz Izraelre. Szerinte Izrael legalább annyira számíthat majd Csehországra vagy Németországra az EU-ban, és ha a Brexit tényleg megvalósul, akkor Németország is sokkal befolyásosabbá válhat. Hozzátette: bár Nagy Britannia egy olyan erős hangnak számít az Unión belül, amely megérti Izraelt, de nem ők azok, akik ténylegesen el tudnának érni bármit is.

David Cameron
David Cameron

Azok, akik előterjesztették a Brexitről való szavazást, erőteljesen szorgalmazták, hogy az izraeliek a kilépést támogassák. Szerintük ugyanis az izraeli jobboldalnak leginkább az lenne az érdeke, hogy Nagy Britannia távozzon, és ezáltal az Unió meggyengüljön, hiszen ez esetben csökkenne a befolyásuk a palesztin konfliktus kapcsán. A következő időszakban Brüsszel az Unió belső problémáival lesz elfoglalva, és kevésbé érdekli majd az Izrael által elutasított új francia békekezdeményezés továbbvitele. Hosszú távon pedig Izraelnek több lehetősége lesz a tagállamokkal jobb kapcsolatot kialakítani, ami már csak azért sem elhanyagolható, mert az egyes országokban külön-külön Jeruzsálemnek jobb a megítélése, mint az EU központjában.

Az viszont jól ismert tény, hogy David Cameron a valaha volt leginkább Izrael-párti brit miniszterelnök, és félő, hogy utódja nem követi majd a példáját.

Az Unión belül vagy kívül, de Izraelnek szüksége van egy virágzó és stabil Nagy Britanniára a gazdasági, kulturális, tudományos és stratégiai együttműködéseik okán. Nemrégiben például 350 izraeli és brit orvoskutató találkozott az Oxford Egyetemen. „A zsidó állam és Európa kapcsolata nem változik számottevően. Barátok maradunk az Európai Unión belül és azon kívül is” – jelentette ki az izraeli brit nagykövet a Brexit sikere után. Izraelnek azonban az Európai Unióra is nagy szüksége van, hiszen áruforgalma, kivitele szempontjából Európának kiemelkedő a szerepe. Egy gazdaságilag és politikailag széteső Európa viszont nagyon rossz hír lenne Izrael számára.

A Brexit sokak szerint a szélsőjobboldali pártok megerősödéséhez vezethet világszerte, hiszen a kilépést kezdeményező britek is a legnacionalistább oldalon állnak. A francia és az olasz szélsőjobboldali pártok például máris felvetették egy, a Brexithez hasonló referendum előterjesztését. A nacionalizmus ilyen mértékű terjedése pedig nem a legjobb jel az olyan kisebbségek számára, mint például a zsidóság. Mindent összevetve tehát, Izraelnek lehet mitől tartania, főként azért, mert nem igazán tud befolyással lenni az események alakulására.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp