Izraeliek vére tapad Mark Zuckerberg kezéhez

Legalábbis az izraeli belbiztonsági miniszter szerint. Gilád Erdán ugyanis úgy véli, hogy a közösségi oldalak, köztük a Facebook tehető felelőssé az Izrael elleni erőszak fokozódásáért.

Izrael belbiztonsági minisztere, Gilád Erdán úgy látja, hogy a Facebook az Izrael elleni uszítás egyik platformja. A miniszter szerint a közösségi oldalból egy „szörnyszülött” lett az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet felemelkedése és a terrorizmus erősödése óta. Erdán egyúttal azzal vádolta a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget, hogy részben az ő kezéhez tapad azoknak az izraelieknek a vére, akik az utóbbi időszak erőszakhullámának áldozataivá váltak.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Erdán szerint a Facebook „szabotálja” az izraeli rendőrségi erőfeszítéseket azáltal, hogy nem működik együtt a megszállt Ciszjordániában élő lehetséges gyanúsítottak utáni nyomozás során, és azáltal is, hogy nagyon magas toleranciaküszöböt állított be az uszító tartalmak és posztok kiszűrésére.

Az izraeli miniszter szavaira reagálva a Facebook héber nyelven írt – és a The Times of Israel napilap által ismertetett – üzenetében visszautasította a vádakat.

„Az általunk kínált felületen nincs helyük az erőszakot szító tartalmaknak, a közvetlen fenyegetéseknek, a terrornak vagy a szóbeli túlkapásoknak. Egy sor világos iránymutatásunk van, amely segít eligazodni az embereknek abban, mi az, ami megengedett a Facebookon” – olvasható a közösségi oldal közleményében. A tájékoztatás szerint a Facebook kéri az emberektől az ezeket az irányelveket megsértő tartalmak jelentését, hogy meg tudja vizsgálni egyenként az eseteket, és gyorsan cselekedni is tudjon.

A zsidó államban több mint kilenc hónapja tartó erőszakhullámban harmincöt izraeli és két amerikai, valamint legalább kétszáz palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége az izraeli biztonságiakkal való összetűzések során halt meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp