Meghalt Elie Wiesel

87 éves korában manhattani otthonában elhunyt Elie Wiesel amerikai zsidó író, politikai aktivista és egyetemi tanár. Elie Wiesel volt az egyik legismertebb auschwitzi túlélő, és ő használta először a holokauszt kifejezést a mai értelmében. 1986-ban Nobel-békedíjat kapott.

Eliezer Wiesel néven született 1928. szeptember 30-án a romániai Máramarosszigeten. A Magyarországhoz csatolt településről 1944-ben családjával együtt Auschwitzba deportálták.

Tizenöt évesen megjárta a monowitzi és a buchenwaldi koncentrációs táborokat. Édesanyjától és húgától elválasztották, őket valószínűleg a táborba érkezésük után megölték. A munkatárborban együtt dolgozott apjával, aki 1945 januárjában az éhezés, a kimerültség és a vérhas miatt halt meg.

Elie Wiesel
Elie Wiesel

Elie Wiesel a  háború után először Párizsban élt egy holokauszt túlélőknek fenntartott árvaházban. A Sorbonne-on irodalmat, filozófiát és pszichológiát hallgatott, később újságíróként dolgozott francia és izraeli lapoknak. 1961-ben az Egyesült Államokba emigrált.

A háború befejezése után tíz évig nem volt hajlandó sem beszélni, sem írni az általa átéltekről, az ötvenes évek végétől azonban egész további életét a holokausztra való emlékezésnek szentelte.

Több tucat könyvben, esszében, novellában és drámában írta meg a koncentrációs táborok borzalmait. Legismertebb műve az 1958-ban francia nyelven megjelent, önéletrajzi ihletésű Az éjszaka, amelyben saját auschwitzi fiatalkori élményeit írta meg. Ebben szerepel művészi hitvallása, amelyhez mindig tartotta magát: „Elfelejteni a holtakat hasonló volna ahhoz, mintha másodszor is megölnék őket.” A művet 30 nyelvre fordították le.

Dolgozott a New York-i egyetemen, meghívott előadója volt a Yale Egyetemnek és a Columbia Egyetemnek, majd a bostoni  egyetem társadalomtudományi tanszékének tanára volt. Előadásaiban, közéleti szereplései során a fajgyűlölet veszélyeire figyelmeztetett. Felszólalt a Jugoszlávia  területén elkövetett etnikai gyilkosságok ellen is.

1986-ban megkapta a Nobel-békedíjat. Feleségével együtt létrehozta a Wiesel Alapítványt az intolerancia és az igazságtalanság legyőzésére a világban. 1987-ben Franciaországban tanúskodott a náci háborús bűnös, Klaus Barbie perében.

(Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp