Kóstoló a múltból – Szardellás töltött tojás

Ez az előétel a kóser húsos és tejes étrendbe egyaránt beilleszthető, az elkészítéséhez pedig csak húsz perc szükséges. A szardellás töltött tojás ráadásul még Ferenc József kedvesének receptgyűjteményében is szerepel, igaz, ott kaviárral díszítve. Recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből

Ezt a finom és könnyen elkészíthető előételt valószínűleg kedvelték Riza néni családjában, mert egy ezzel szinte megegyező receptjét megtaláltam unokahúgának gyűjteményében. De szerepel hasonló fogás Schratt Katalinnak, Ferenc József kedvesének receptgyűjteményében is, ő minden egyes szardellás tojást egy kávéskanálnyi kaviárral díszített. Hát igen, ez volt az egyik különbség a császár és dédanyám között…

Ennek az előételnek, amelyik a kóser húsos és tejes étrendbe egyaránt beilleszthető, az elkészítéséhez mindössze húsz perc szükséges. A sóban tartósított szardellák, amelyeket Riza néni darabra vásárolt a fűszeresnél, nagyobbak voltak, mint azok az olajban eltett lapos filék, amelyeket manapság konzervdobozban árusítanak. Ezért az ő nagy szardellája helyett én másfél kis filét vagy ennek megfelelő mennyiségű szardellapasztát használok.
Szardellás töltött tojás
Szardellás töltött tojás

Eredmény: 3 adag előétel

Elkészítési idő: kb. 20 perc

Hozzávalók:

3 nagy tojás

1 1/2 evőkanál reszelt vagy nagyon finomra aprított vöröshagyma

3/4 kávéskanál szardellapaszta vagy 1 1/2 db olívaolajban konzervált lapos szardellafilé

1-1 1/2 kávéskanál ecet

2-3 evőkanál olaj

1/2 kávéskanál cukor

csipetnyi frissen őrölt fekete bors

3 nagy salátalevél

2 kávéskanál aprított metélőhagyma

6 metélőhagymaszál

1. A tojásokat alig bugyogó vízben keményre főzzük, jégkockák között hideg vízben teljesen lehűtjük (így a sárgájuk nem kap zöld, kénes burkot), letisztítjuk, és hosszában szépen kettévágjuk. Kiemeljük a sárgájukat, ügyelve, hogy közben a fehérjük ne sérüljön.

2. Egy evőkanál hátával durva szűrőn keresztül egy közepes nagyságú tálba passzírozzuk a tojássárgákat. Az aprított hagymát egy kis szűrőben rövid időre folyó hideg víz alá tartjuk, lecsöpögtetjük, papírtörlővel leszárítjuk, és a tojássárgákhoz adjuk, 1/2 kávéskanálnyi ecet, 1 kávéskanálnyi olaj, a szardellapaszta, a cukor és az őrölt bors kíséretében. (Azért használok szívesebben szardellapasztát, különösen kis mennyiségekhez, mert ezt nem kell passzírozni. De aki nem sajnál felbontani egy doboz szardellát, az használjon 1 1/2 passzírozott filét a szardellapaszta helyett. A megmaradt szardellákat egy kis letakart edényben, olívaolajban el lehet tartani a hűtőszekrényben.)

3. A tálban lévő hozzávalókat alaposan összekeverjük, és ha nem tartjuk elég erőteljesnek a keverék szardellaízét, hozzávegyítünk még 1/4 kávéskanálnyi szardellapasztát vagy 1/2 passzírozott -filét. Kávéskanállal vagy kézzel megtöltjük a tojásfehérjéket ezzel a keverékkel, de kb. 2 kávéskanálnyit meghagyunk belőle a tálban.

4. A fél tojásokat töltelékkel lefelé lapos tányérra vagy vágódeszkára fektetjük. A tálban hagyott tölteléket 1/2 kávéskanálnyi ecettel és 1 kávéskanálnyi olajjal (szükség esetén valamivel többel) hígítjuk, hogy kb. palacsintatészta sűrűségű mártást kapjunk. Egy kávéskanál hátával szétkenjük a mártást a tojásokon.

5. Három desszerttányérra egy-egy salátalevelet fektetünk, és ezekre, megtöltött oldalukkal lefelé, lapát vagy széles pengéjű kés segítségével, átemeljük a tojásokat. Megszórjuk őket az aprított metélőhagymával, és díszítésként mindegyik adagon keresztbe teszünk 2 szál metélőhagymát. A szardellás töltött tojást szobahőmérsékleten tálaljuk. Elkészíthetjük előre, de a mártással csak közvetlenül fogyasztás előtt vonjuk be.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp