HAMAROSAN…

Kiadvány készül a Gólem Színház tizedik születésnapja alkalmából. Büszkék vagyunk arra, hogy minden körülmények között küzdünk a fennmaradásunkért, és immáron egy évtizede sikeresen tesszük ezt. Ennek megünneplésére összetrombitáltuk kis csapatunkat, és beleástuk magunkat a nosztalgiába.

Átrágtuk magunkat az archívumon, és egyszer csak úgy éreztük, ezt az élményt másokkal is meg kellene osztanunk. Most ugyan nálunk is kitört a nyári szünet, de nem tudjuk megállni, hogy ne mutassunk egy kis ízelítőt a tervezett szövegből!

Pizza 2
Pizza 2

„Amikor 2005-ben megalakult a Gólem Színház Egyesület, fel sem merült, hogy a frissiben indult színház más nevet kapjon. Gólem Budapesti Zsidó Színháznak hívták. (Akkor még jobb szerették az egyértelműséget…) A Gólem ugyanis elsősorban színház – idomtalan alak, melyet a közreműködők, a színészek, a nézők töltenek meg élettel. Másodsorban zsidó – hiszen egy héber legenda, az egyik legismertebb, legtöbbször feldolgozott történet. Harmadsorban pedig budapesti – hiszen a magyarországi zsidó közösség bázisa is Budapest.

A színház alapítója, Borgula András addigra már végzett színházrendező volt, ám mivel tanulmányait a tel-avivi egyetemen végezte, Magyarországon nemigen boldogult. Bútorszállítóként, majd kellékesként dolgozott, és akkoriban ennél közelebb nem is került a színházhoz; de az izraeli katonaságban eltöltött három év megtanította rá, hogy csak akkor essen kétségbe, ha már tényleg muszáj. Megfogadta, hogy nem aggódik többé, hiszen valódi bajban csak akkor lehetne, ha újra fegyvert kellene fognia. Elkeseredés és szorongás helyett tehát úgy döntött, ő a hegy, és bizony megy Mohamedhez – mármint képletesen értve. Elhatározta, hogy saját színházat hoz létre, és majd az idő eldönti, hogy mondandója érdekelhet-e rajta kívül mást is.”

Mamelosn 4
Mamelosn 4

Részletek hamarosan, reméljük, Ti is olyan izgatottak vagytok, mint mi! Nosztalgiára fel!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp