Mazsihisz: a kormány tisztázza Szakály Sándorhoz való viszonyát

A Veritas Intézet vezetője a napokban interjút adott a Budapest Beaconnek, amelyben Szakály Sándor a numerus claususról úgy véli:  nem jogfosztó, csak” jogkorlátozó” törvény volt, miközben azt sem szabad szerinte feledni, hogy sokakat – a diszkrimináltak kárára – előnyös helyzetbe hozott. A Mazsihisz arra kéri a kormányt, tisztázza, mit gondol a saját történettudományi intézetét vezető Szakály Sándor álláspontjáról.

“Nem kizárólag a nyilvánvaló és nem különösebben titkolt világnézeti elfogultság, hanem a vele járó megdöbbentő érzéketlenség az, ami hátborzongatóvá teszi Szakály mondatait. A magyar zsidóság tragédiája iránti átható közöny – amely korábban az “idegenrendészeti intézkedés” kitételben is megnyilvánult – világossá teszi, Szakály Sándorral továbbra sincs módunk, vagy okunk bármilyen párbeszédet folytatni”, írja a Mazsihisz közleményében. 

A numerus clausus a magyar zsidók számára jogfosztó volt, és fontos állomást jelentett a magyarországi holokauszt folyamatában. Ezt tagadni, “elhomályosítani” azért is kiemelten érzékeny kérdés a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerint, mert a fiatalok történelemszemléletét is negatívan befolyásolja.

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és számos minisztere egyaránt mondott a közelmúltban példamutatóan bátor, felelős mondatokat szembenézésről és összetartozásról. Ezért különösen érthetetlennek tartják Szakály Sándornak a felelősségvállalást kerülő, érzéketlen szavait.

“Örülnénk, ha Magyarország kormánya hű maradna a holokauszttal kapcsolatban többször kinyilvánított értékrendjéhez és tisztázná, mit gondol a saját történettudományi intézetét vezető Szakály Sándor álláspontjáról”, kéri a Mazsihisz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp