A baloldali magyar zsidók szerepe Izrael felépítésében

A Jad Hannah egykori kibucot baloldali elkötelezettségű, holokausztot túlélő fiatal magyarok alapították 1950. április 10-én Szenes Hanna tiszteletére. Ez volt az egyetlen kommunista kibuc Izraelben.

Jad Hannah egykori kibuc és település a Hefer völgyben, Netanja és K’far Saba közelében, 2 kilométerre Tulkarem városától, a régi jordán határ közelében fekszik. Baloldali elkötelezettségű, holokausztot túlélő fiatal magyarok, a „DROR HABONIM” ifjúsági mozgalom tagjai, alapították 1950. április 10-én.

A település Hannah Szenes nevét viseli, aki a Szdot Jam Kibbutz tagja volt és 1944-ben ejtőernyősként Magyarországra érkezett a zsidóság segítségére, de elfogták, bíróság elé állították és kivégezték. Jeruzsálemben, a Hertzl hegyi katonai temetőben van eltemetve.

A Jad Hannah alapítói
A Jad Hannah alapítói

1953-ban a prágai per idejében, a „MAPAM” baloldali munkáspárt szétszakadása miatt, mintegy 120 tag elhagyta a kibucot, és létrehoztak egy új kibucot, Jad Hannah Szenes néven.

A kibucban megmaradt tagok csatlakoztak a Moshe Szneh által vezetett izraeli kommunista párthoz, és azóta lett Jad Hannah az egyetlen kommunista kibuc Izraelben.

A Jad Hannah 1950. április 10-én
A Jad Hannah 1950. április 10-én

A Jad Hannah Szenes kibuc az Országos Hasomér Hatzair kibucokhoz tartozott 1972-ig, amikor feloszlott.

A kibuc területe 2600 dunam volt.

A haverok mezőgazdasággal foglalkoztak: zöldségeket, gyümölcsöket, szántóföldi növényeket, citrusokat, és avokádót termeltek. Ezen kívül, a kibucban nagy baromfifarm volt és egy bútorgyár.

A ’90-es évek végén, gazdasági nehézségek, szociális problémák és nagy adósságok miatt – a kibuc feloszlott, közösségi település lett!

A Jad Hannah kibuc lakói 1993-ban
A Jad Hannah kibuc lakói 1993-ban

A település tagjai a kormányhoz, a SZOCHNUT-hoz és a CIONISTA VILÁGSZERVEZET-hez fordultak az adósságok fedezése céljából.

villa a Jad Hannah kibucban
villa a Jad Hannah kibucban

 

A hatóságok az adósságok rendezése ellenében azt követelték, hogy Jad Hannah fogadjon be földeire és üres hazaiba, a 2005-ös elszakadás hadművelet földönfutóvá vált telepesei közül, sok családot, amelyeket a Sharon kormány kiűzött a gázai övezetből és a somroni chomes településből.

Ideológiai problémák merültek fel, miután Jad Hannah tagjai szélső-baloldali, a betelepítendő 30 család vallásos cionista volt. Végül megegyezés jött létre, a többség ma harmóniában él együtt. A veteránok közül páran elhagyták a települést.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp