Végzett magával az ex-guri haszid asszony

Öngyilkossága előtt ultra-ortodox hálószobatitkokat is felfedő könyvet írt a guri haszidokat elhagyó, és ezért hat lányától megfosztott Eszti Veinstein.

Közel egy hetes nyomozás után találták meg kocsijában az asdódi tengerparton a néhány napja öngyilkosságot elkövető 50 éves Estee Weinstein holttestét. Mielőtt azonban véget vetett életének, 183 oldalon megírta szenvedéseit, ezzel bepillantást engedett a guri haszidok szektájának mindennapjaiba.

Estee Weinstein esküvője
Estee Weinstein esküvője

Estee tekintélyes guri családba született, s 17 évesen a haredi szokások szerint férjhez ment egy hasonló hátterű fiúhoz, akivel esküvője előtt mindössze egyszer találkozott. Hét gyermeket szült neki, majd nyolc évvel ezelőtt elhagyta őt és a vallásos életmódot. Az új világba csak egy lánya követte, másik hat gyermeke többé nem akart tudni róla.

Weinstein egyelőre kéziratban lévő, s az interneten terjedő „Akarata szerint cselekszik” című írása felfedi a legaszketikusabb szexuális normákat követő mintegy tízezer guri haszid hálószoba-titkait. Elmeséli, hogy jövendőbelije már esküvője előtti első és egyben utolsó, előre elrendezett randevújukon figyelmeztette, hogy be kell majd tartaniuk a „szabályzatokat”, vallási csoportjuk házaséletre vonatkozó szigorú követelményeit.

Estee Weinstein, a hét gyermekes anya, nem tudta feldolgozni családja elvesztését.

Estee Weinstein, hétgyermekes anya nem tudta feldolgozni családja elvesztését
Estee Weinstein, hétgyermekes anya nem tudta feldolgozni családja elvesztését

Férje sokéves házasságuk alatt sohasem szólította nevén. „Gyere ide”, „mondd” szavakkal szólította meg, ha muszáj volt. „Akkoriban nem tudtam, hogy mit jelent a romantika szó, de rettenetesen erősen éreztem, hogy hallani szeretném a nevemet a szájából. Néha árnyékként követtem a lakásban, s elképzeltem, hogy hirtelen megfordul, és kicsúszik a száján ez a csodálatos szó”- írja kéziratában Estee Weinstein.

Egyszer a guri szabályzatokban havonta előírt havi két alkalmon túl is szexre vágyott, mire ura elment otthonról, hogy megbeszélje a dolgot tanácsadójával, és két óra múlva jött csak haza. „Megállt a nappali ajtajában, rám se nézett, és a szoba levegőjébe dobta az aztán hosszú évekig kísértő mondatot: A rabbi azt mondta, hogy nem adnak újabb napokat, csak amit a guri rebe meghatározott, és ebben a hónapban már nem tehetjük újra.

Ha elfogadod, jó. Ha nem, a szalonban kell aludnom, és ha ez sem segít és erőszakoskodsz, akkor az imaházban kell éjszakáznom. Jó éjszakát!- hangzott a verdikt. Azzal a hálószobába vonult és azonnal elaludt, én pedig könnyek közt, szörnyű szenvedéssel töltöttem az éjszakát„- emlékezik házassága kezdeti időszakára.

Gondja nem egyedülálló, és hála a világ internet nyújtotta kinyílásának, az érintett nők – ha titokban is – de ma már megismerhetik egymás bajait, kevésbé vannak bezárva otthonaikba. A rabbik szexuális felügyeletét, a szeretetlen családi viszonyokat is bemutató és elítélő beszámolóikat e-mailen terjesztik egymás közt, a haszid nők egyre gyakrabban zárt facebook csoportokban és névtelen blogokban kiáltják világgá bánatukat. Sőt Estee kézirata megkezdte szektán kívüli útját.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp