A Veritas Intézet vezetője nem tartja jogfosztó törvénynek a numerus clausust

A Budapest Beaconnek adott interjú szerint Szakály úgy gondolja, hogy a numerus clausus nem jogfosztó, csupán jogkorlátozó törvény.

Ez az a törvény, ami 1920-ban kimondta, hogy „magyarországi nemzetiségek és népfajok” tagjai csak az országban mért hivatalos létszámadataik arányában jelentkezhetnek nagy presztízsű, értelmiségi állásokba, és végezhetnek el ezekhez szükséges egyetemi képzéseket.

A törvény nyilvánvalóan a magyar zsidóság ellen irányult, mert megakadályozta, hogy jelentős részük egyetemre jusson, holott a törvény elfogadása előtt egyes szakokon 30 százalék körül is volt a zsidó hallgatók aránya. A 30 százalék pedig nyilvánvalóan sokkal nagyobb arány, mint amilyen az összes zsidó aránya volt a magyar népességen belül.

Szakály Sándor
Szakály Sándor

Szakály nem osztja azt az álláspontot, miszerint a numerus clausustól egyenes út vezetett Auschwitzig, és nem tekinti azt a nulladik zsidótörvénynek.

A Veritas Intézet igazgatója azzal indokolta álláspontját a Budapest Beaconnek adott interjúban, hogy abban az időben az elcsatolt területekről rengeteg középosztálybeli magyar menekült Magyarországra. A numerus clausus az ő helyzetükön kívánt segíteni.

 

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp