Sokkolta a Brexit és Cameron lemondása a brit zsidó szervezeteket és Izraelt

Az egész világ döbbenten szemléli az eseményeket: az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, hogy elhagyják az Európai Uniót. A zsidó vezetőket is szemmel láthatóan mélyen megrázták a hírek, bár óvatosan fogalmaznak.

Izrael konzervatív barátainak tiszteletbeli elnöke, Lord Polak a Jewish Chronicle-nek nyilatkozva világosan beszélt: „A zsidó közösség és Izrael számára egyaránt nagyon szomorú nap a mai, de ennek ellenére is ki kell fejeznünk hálánkat David Cameronnak, aki mindig is Izrael kivételesen jó barátja volt és ezután is számíthatunk rá”.

David Cameron
David Cameron

IA brit zsidóság ernyőszervezete, a Board of Deputies szóvivője azt hangsúlyozta, hogy „bár a kiválásunk az Európai Unióból kétségtelenül meg fogja változtatni szövetségünk kapcsolatait a kontinens zsidó szervezeteivel, ennek ellenére is folytatni fogjuk a közös munkát kollégáinkkal egész Európában, hogy együtt képviselhessük a zsidóság érdekeit nemzetközi szinten is. Ebbéli szándékunk természetesen továbbra is változatlan”. 

A reform főrabbinő, Laura Janner-Klausner szerint, aki nyíltan síkraszállt a maradás mellett „egy ilyen gyorsan változó világban nem dönthetünk úgy, hogy elszigeteljük magunkat és folytatnunk kell a partneri együttműködést európai szomszádainkkal mindazokban a kérdésekben, amelyek egyesítenek Bennünket”.

Laura Janner Klausner
Laura Janner Klausner

Egy liberális rabbi, Danny Rich arra figyelmeztetett, hogy a következő időszakban, ha valóban átmeneti vagy tartós gazdasági visszaesésre kell számítania a szigetországnak, a zsidó híveknek fokozottan törődniük kell a társadalom legszegényebb, legkiszolgáltatottabb tagjaival: a döntés árát szerinte nem nekik, hanem a szerencsésebbeknek kell megfizetniük.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp