Izraeli találmány – egy cipő, amely meggátolja az időskori elesést!

Az édesapja ihlette Jonathan Manor egyik találmányát, a B-cipőt, amely olyan stabillá teszi a mozgást, hogy viselője nem fog benne elesni.

Manor biomechanikai mérnökként dolgozik, és nagyon aggódni kezdett idősödő apjáért, aki sok millió más idős emberhez hasonlóan egyre többször esett el járás közben. Manor elhatározta, megoldást talál a problémára.

A feltaláló orvosokkal és fizikoterapeutákkal kezdett együtt dolgozni, és azt a teóriát állította fel, hogy idősebb korban az ember veszít az egyensúlyérzékéből, és ezért képtelen azokat az apró korrekciókat végrehajtani mozgás közben, amelyek megakadályozzák az esést.

Előkereste egy általa tervezett régi tornacipő modelljét, és annak a sarkát alapul véve kifejlesztett egy olyan rendszert, amely korrigálja az idősek járásából fakadó veszélyeket. A munkában Abraham Stamper és Aharon Shapiro elektromérnökök voltak a segítségére.

„Az általunk fejlesztett prototípusok akár életeket is menthetnek”, mondta Stamper arról a modellről, amelyet 6 éven át készítettek.

Azt is elmondta, hogyan működnek a B-cipők. A fő elektronikai mechanizmus a saroknál került elhelyezésre, a talp részbe pedig nyomásérzékelőket és újratölthető elemet építettek be. „Az érzékelő feltérképezi, hogy a nyomásközpont még megfelelő támaszt nyújt-e a testnek. Ha néhány tizedmásodpercig nem érkezik megfelelő válasz a cipő viselőjétől, a cipő 5-7 centit kezd ellenkező irányba mozdulni, amíg az illető vissza nem nyeri az egyensúlyát.”

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp