Miért, Kohn, hát nem vagy tökéletesen púpos? – Röhrig Géza áldása

A Mensch Nemzetközi Alapítvány ,,Mensch for all seasons” toleranciadíját kapta június 19-én Benedek István Gábor író, Esterházy Péter Kossuth-díjas író és Röhrig Géza Kossuth-díjas színész, költő. Az eseményen Röhrig Géza egy jeruzsálemi útja kapcsán megható történettel mondott áldást a jelenlévőkre.

“Ahogy most itt ültem, azon gondolkodtam, hogy ha méltó lennék én is megáldani valakit, mit mondanék. És eszembe jutott a régi vicc Kohnról, aki elmegy a rabbihoz. Azt kérdezi tőle: az Örökkévaló, az Úristen, aki tökéletes, hogyan követhetett el ilyen hibát? Hogy lehetett ilyen tökéletlen? A rabbi ránéz, megkérdezi: de hát Kohn, mi bajod a világgal? Kohn rámutat a hátán lévő púpra. Mire a rabbi: miért, Kohn, hát nem vagy tökéletesen púpos?

Ha méltó lennék rá, azzal áldanálak meg benneteket: legyen bátorságunk és képességünk arra, hogy ne csak a tökéletlenségünket lássuk meg, hanem a tökéletességünket is a tökéletlenségben.”

Heisler András, Röhrig Géza, Geiger András és Benedek István Gábor (forrás: BZSH/Szentgyörgyi Ákos)
Heisler András, Röhrig Géza, Geiger András és Benedek István Gábor (forrás: BZSH/Szentgyörgyi Ákos)

A teljes cikk itt olvasható.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp