Mind az askenázi, mind a szefárd zsidók már több száz éve kedvelik, mert könnyű beilleszteni a kóser étrendbe: mivel zsiradék nem kell hozzá, akár tejes, akár húsos étkezéshez alkalmas, és ha nincs benne liszt, pészach idején sem kell kerülni. Recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből!
A különféle csókok és puszedlik ötlete, sőt, német, angol és francia neve is, a XVI. századi Itáliából származik, bár Franciaországban is szinte ugyanilyen régen ismerik ezt a fajta édességet. Eredetileg őrölt mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készítették, néhány későbbi változatban más csonthéjasok váltották fel a mandulát. Mind az askenázi, mind a szefárd zsidók már több száz éve kedvelik, mert könnyű beilleszteni a kóser étrendbe: mivel zsiradék nem kell hozzá, akár tejes, akár húsos étkezéshez alkalmas, és ha nincs benne liszt, pészach idején sem kell kerülni. Ennélfogva a csókok és puszedlik hosszú ideje beletartoznak a peszachi és purimi desszertek családjába, de az év más részeiben is szívesen készítik őket.

Riza néni gyűjteménye jól dokumentálja a fenti állítást, mivel tizenegy különböző puszedli- és csókreceptet tartalmaz, amely nem kevés, ha tekintetbe vesszük, hogy dédanyám mindösszesen nyolcvanöt desszert receptjét jegyezte le. Az itt következő recept alapján készülő kissé lágyan maradó bécsies csók erősen különbözik a jobban ismert ropogós francia változattól, mert ebbe kerül némi liszt és citromlé is. A citromlé, együtt a szokványosabb citromhéjjal, kissé pikánssá teszi az ízt. De ezeket a csókokat az állaguk teszi igazi kuriózummá, amelyet főként az befolyásol, hogy a szokásos darált mandula mellett mandulaforgács is van a tésztájukban. Pészachkor Riza néni egy másik fajtát készített, amelyhez nem kell liszt.
Eredmény: kb. 30 puszedli
Hozzávalók:
2. A mandulát a cukorral, a liszttel és a citromhéjjal a robotgépbe tesszük, és kb. 20 másodperc alatt finomra őröljük. Áttesszük egy nagy tálba, és belekeverjük a mandulaforgácsot.
4. Púpozott kávéskanálnyi adagokat rakunk, egymástól legalább 4 centiméternyi távolságban az egyik sütőlapra, és egy másik kávéskanállal 2-3 centiméter átmérőjű, minél magasabb halmokat formálunk belőlük. Mindegyik lapra 3 — egyenként 5 csókból álló — sor kerül. A kiálló mandulaforgácsokat ujjunkkal visszaigazítjuk a masszába. Mindegyik csók tetejére teszünk egy szem meggyet.
6. A puszedliket a sütőpapíron átemeljük a hűtőrácsra, majd 5 perc elteltével spatulával leszedjük a papírról, és közvetlenül a rácsra tesszük.
-
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!