Mark Zuckerberget is bevonnák az orlandói merénylő elleni nyomozásba

 Számos Facebook-bejegyzésben támadta az Egyesült Államokat és a Nyugatot az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harcuk miatt a 49 halálos áldozatot követelő orlandói tömegmészárlás elkövetője. A bizottság felkérte Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját, hogy segítsen feltárni a merénylő, a 29 éves Omar Mateen online-tevékenységét.

A nyilvánosságra hozott Facebook-posztok egyikében a lövöldöző azt írta, hogy “az igazi muszlimok soha nem fogadják el a nyugati civilizáció mocskos szokásait”. Egy másikban dühösen kikelt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen folytatott harc miatt, és az Egyesült Államokat hibáztatta “ártatlan férfiak és nők haláláért”. Közvetlenül a vasárnapra virradóra elkövetett terrorakciója előtt azt írta Facebook-oldalán: “Amerika és Oroszország hagyja abba az Iszlám Állam bombázását”.

Omar Mateen, az orlandoi tömegmészárlás elkövetője és felesége, Noor Salman
Omar Mateen, az orlandoi tömegmészárlás elkövetője és felesége, Noor Salman

A szenátusi bizottság vezetője, Ron Johnson a Facebook elnök-vezérigazgatójához írt levélben arról tájékoztatta Zuckerberget, hogy öt különböző, a merénylőhöz köthető Facebook-fiókot találtak. Johnson arról nem kívánt nyilatkozni, hogyan jutott a bizottság az információkhoz, csupán annyit mondott, a munkatársai gyűjtötték össze őket. A Facebook egyelőre nem kommentálta a levelet.        

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a közvéleménytől is segítséget kért az ügy hátterének feltárásához. Ron Hopper, az FBI munkatársa szerda esti sajtóértekezletén fordult a nyilvánossághoz: “szükségünk van a segítségükre, hogy minél teljesebb képet alkothassunk arról, hogy a tettes mit és miért követett el” – fogalmazott Hopper.

A szövetségiek figyelme egyébként most elsősorban Mateen palesztin gyökerű, de amerikai születésű feleségére, Noor Salmanra irányul. Azt vizsgálják, hogy milyen – és mekkora – felelőssége van az asszonynak a történtekben, mit tudott pontosan a készülő mészárlásról, és a birtokában lévő információkkal miért nem értesítette a rendőrséget. Az FBI közlése szerint a nő teljes mértékben együttműködik a nyomozó szervekkel. Vádat egyelőre nem emeltek az ügyben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp