Kóstoló a múltból – Sült barackhab

Ezt a gyorsan, egyszerűen készülő és olcsó édességet igencsak kedvelhették Mosonban, mert nemcsak dédanyám receptje van a birtokomban, hanem a nővéréé is, aki a közös ház másik felében lakott. Riza néni szerint mindenféle dzsem alkalmas hozzá, de leginkább a sárgabarackból készült. Recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből!

Riza néniék hétköznapokon tortaféléket ritkán ettek ebéd után, ez a desszert legfeljebb pénteken vagy szombaton került asztalra. Nem azért, mert dédszüleim takarékoskodni akartak volna, egyszerűen így kívánta a szokás. Egyszerű, házias édességeket azonban rendszeresen fogyasztottak. Időnként a leves után nem húst tálalták körettel, hanem helyette valamilyen édes főtt tésztát vagy gombócot. Például derelyét, amit hol krumplis, hol közönséges tésztából készítettek, esetleg mákos vagy diós nudlit. Ebben a műfajban anyám leginkább a nem édesek közül való grízes tésztát szerette. A tésztákat, persze, nem készen vásárolták, Paula maga gyúrta őket, s azután szárította kinn a napos udvaron egy fehér abrosszal leterített asztalra terítve. Ilyenkor anyámra hárult az őr szerepe: nappalra a csirkéket kiengedték az udvarra, ők pedig, a kislány balszerencséjére, kedvelték a tésztát, vagy legalábbis tartózkodási helyként a magasan elhelyezkedő, napsütötte asztallapot.

Tizenkettő előtt valamivel Riza néni végigkóstolta az ételeket, nem kell-e még valamivel ízesíteni őket, ezután beszólította anyámat a kertből vagy az udvarból, ahol játszott, hogy mosson kezet és terítsen. A hétköznapokon egyszerű, vastag edényt használtak, a kézzel festett kék mintával ékes porcelánt csak az ünnepeken vagy vendégségkor vették elő. De a hétköznapi porcelán sem volt csúnya, a tányérok szegélyét kedves festett virágok kísérték. Anyám a kenyérkosarat is bevitte a konyhából meg a kis kancsó bort Frigyes bácsinak, aki szívesen ivott néhány kortyot az ebédhez.

Az egész család egyszerre ebédelt. Frigyes bácsi, ha csak nem járt valahol távol, üzleti úton, mindig felbukkant néhány perccel dél előtt, hogy a szüleivel ülhessen asztalhoz. Amikor belépett a konyhába, felkiáltott:

–Was für ein fabelhaftes Geruch! Was ist das, Schweinebraten?  „Micsoda mesés illat! Mi ez, disznósült?”

Az ugratásra anyja tettetett rémülettel válaszolt:

— Aber geh, Frigyes, mach nicht immer blöde Witze! „Menj már, Frigyes, ne csinálj örökké buta vicceket’”

A dédpapa is bejött a verandáról, ahol üldögélt:

— Rizl, Schatzle, was gibt’s zum Essen? „Rizácska, drágaságom, mit eszünk?”

Sült barackhab

Ezt a gyorsan, egyszerűen készülő és olcsó édességet igencsak kedvelhették Mosonban, mert nemcsak dédanyám receptje van a birtokomban, hanem a nővéréé is, aki a közös ház másik felében lakott. Riza néni szerint mindenféle dzsem alkalmas hozzá, de leginkább a sárgabarackból készült.

Eredmény: 4 adag

Elkészítési idő: kb. 20 perc

Hozzávalók:

1 kávéskanál sózatlan vaj vagy margarin

5 evőkanál jó minőségű sárgabarackdzsem

1/4 csésze cukor

2 kávéskanál reszelt citromhéj

1 evőkanál citromlé

5 nagy tojásfehérje

1/2 kávéskanál tisztított borkő

1 evőkanál cukor

1/4 csésze mandulaforgács

Szükséges eszközök:

tűzálló tál, 22 cm átmérőjű kerek vagy 30 cm hosszú ovális

botmixer (nélkülözhető)

habzsák, 1 centiméteres nyílású sima rátéttel (nélkülözhető)

1. A sütőt előmelegítjük 190 C fokosra. A tűzálló tálat kikenjük a vajjal, illetve margarinnal.

2. Egy közepes nagyságú tálba öntjük a barackdzsemet, a cukrot, a citromhéjat és -levet, és addig keverjük, ameddig világos, habos masszát kapunk.

3. A tojásfehérjéket a borkővel félkeményre verjük, hozzátesszük az 1 evőkanálnyi cukrot, majd kemény habbá verjük.

4. Először a hab egynegyedét beleforgatjuk a barackos keverékbe, majd ezt a megmaradt tojáshabba.  A habból kanállal vagy habzsákkal 8-10 centiméter magas halmokat formálunk a sütőedényben, mégpedig úgy, mintha egy hegység lenne 3-4 csúccsal, és ezután megszórjuk a mandulával.

5. Rácsra helyezve 10-12 percig sütjük, ezalatt a hab felszíne aranybarnára pirul, és kissé megpörkölődik a mandula is. Azonnal, forrón tálaljuk.

Változat:

Lujza néni, dédanyám nővére szerint először megfelelő mennyiségű babapiskótát meg kell áztatni rumos vízben, kibélelni vele egy tűzálló tálat, beteríteni a tojáshabos keverékkel, ezt megszórni a mandulával, majd megsütni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp