A világ legrégebbi zsinagógái – 2. rész

A zsinagógák mindig is fontos szerepet játszottak a zsidóság életében és a zsidó örökségben. Jelentőségüket nemcsak az adja, hogy imahelyként működnek, hanem az is, hogy összehozzák a közösség tagjait. A legrégebbi zsinagógákat bemutató sorozat második része következik.

Askenázi Ari-zsinagóga, Cfát, Izrael

Ez az egyik legrégebbi, még használatban lévő zsinagóga Izraelben. Az askenázi zsinagóga a 16. század második felében épült a nagy kabbalista, Isaac Luria rabbi emlékére, aki az Ari néven vált ismerté. Az Ari 1570-ben érkezett Cfát városába. A zsinagóga a színes, díszes tóraszekrényéről is ismert.

Hobarti zsinagóga, Hobart, Tasmania, Ausztrália

Ez az 1845-ben épült zsinagóga a legrégebbi, amely Ausztráliában fennmaradt. Külön érdekessége, hogy tervezője újraélesztette a ritkaságszámba menő egyiptomi stílusú építészetet. Ráadásul a magyarországi születésű Friedman Izsák is a zsinagógát tervező és felépítő bizottság alapító tagja és anyagi támogatója volt. Ma a hobarti zsinagógának nincs állandó rabbija, de ortodox és progresszív közösségek is használják.

 

 

Remuh-zsinagóga, Krakkó, Lengyelország

A krakkói Remuh-zsinagóga építését 1557-ben fejezték be, és ez a legkisebb a Kazimierz városrészben található történelmi zsinagógák közül. Jelenleg pedig ez az egyik a Krakkóban ma is működő két zsinagógából. A zsinagógát Moses Isseries rabbiról nevezték el, aki a nevét kiadó héber mozaikszó alapján, a Rema (Remu) néven vált ismertté.

Nagy Korál zsinagóga, Szentpétervár, Oroszország

A szentpétervári Korál zsinagógát 1880-ban kezdték építeni és 1888-ban fejezték be, és 1893-ban avatták fel. A költő Oszip Mandelstam egyenesen „pazarnak, kiemelkedőnek, csábítónak” nevezte. A zsinagóga még mindig működik.

Barcelonai főzsinagóga, Spanyolország

A főzsinagógát Barcelonában Európa legrégebbi zsinagógájának tartják, és vagy a 3. vagy pedig a 4. században épült. Évszázadokon keresztül viszont másra használták, míg 2002-ben ismételten zsinagógaként és múzeumként újra nem nyitották. A zsinagógában ugyan nem imádkoznak rendszeresen, de ünnepi alkalmakkor ma is használják.

Neveh Shalom zsinagóga, Paramaribo, Suriname

Ezt a zsinagógát először 1723-ban állították fel, majd később, 1842-ben vagy 1843-ban újjáépítették. Ez az egyetlen működő zsinagóga egész Suriname-ban. A zsinagógát először szefárd zsidók építették, majd eladták az askenáziaknak, ma pedig mindkét zsidó közösség használja.

Az első rész itt található.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp