A világ legrégebbi zsinagógái – 1 rész.

A zsinagógák mindig is fontos szerepet játszottak a zsidóság életében és a zsidó örökségben. Jelentőségüket nemcsak az adja, hogy imahelyként működnek, hanem az is, hogy összehozzák a közösség tagjait.

6. Paradesi zsinagóga a dél-indiai Keralában

Ezt a zsinagógát 1567-ben építették, egyike annak a 7 zsinagógának, amelyet a cochini királyság zsidó közössége emelt. Ez a zsinagóga még ma is működik Cochin óvárosának zsidó negyedében. Ortodox zsidó közösség használja.

5. A prágai Alteneu Shul, Csehország

Európa legrégebbi zsinagógája, 1270 körül épült. Alteneu Shul-ban működött Yehude Loew rabbi és az általa alkotott Gólem. A legenda szerint a prágai gólem a zsinagóga alatt van eltemetve. A zsinagóga ma is működik, ortodox templomként.

4. Plymouth-i zsinagóga, Anglia, Egyesült Királyság

1762-ben épült, és a legrégebbi zsinagóga, amelyet askenázi zsidók építettek. Ma ortodox templomként működik.

3. Velencei olasz zsinagóga, Olaszország

A velencei gettó területén található zsinagóga 1575-ben épült. 1970-ben állították vissza eredeti állapotára, jelenleg nem működik imahelyként. Korábban ortodoxok használták.

2. Carpentras-i zsinagóga, Franciaország

1367-ben épült, ma csak az alagsori mikve, pékség és hentesbolt őrzi eredeti formáját, mivel a zsinagógát a 18. században újjáépítették.

1. Krakkói Régi Zsinagóga, Lengyelország

A 15. században épült, a legrégebbi zsinagóga Lengyelországban, amely épségben maradt. 1407-ben vagy 1492-ben építették, más-más források eltérő dátumot őriztek meg. Ortodox zsidók imahelye, és az egyik legértékesebb zsidó építészeti remekmű Európában.

A második rész itt található.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp