Tel-avivi merénylet – Izrael felfüggeszti a palesztinok ramadán idejére megadott belépési engedélyét

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli kormány bejelentette csütörtökön, hogy felfüggeszti a belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, aki a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére előzőleg megkapta ezt, főleg családlátogatás céljára.


Az intézkedésről a szerdai tel-avivi merénylet miatt döntött az izraeli kormány. A lövöldözésnek négy halálos áldozata és legkevesebb 18 sebesültje volt.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy-két órával korábban, csütörtök hajnalban határozott választ ígért a merényletre, hozzátéve, hogy a biztonsági erők fel fognak kutatni mindenkit, aki segíthette a két palesztin lövöldözőt. Csütörtök délre a kormányfő összehívta a biztonsági kabinet rendkívüli ülését.

További büntetőintézkedésként visszavonták a Gázai övezetben kiosztott ötszáz, a jeruzsálemi al-Aksza mecset ramadáni pénteki meglátogatására kiadott engedélyét, és bevonták kétszáz gázainak ciszjordániai családlátogatásra, és ötszáz ciszjordániainak gázai rokonok felkeresésére átadott belépő-igazolványát is.

Az izraeli rendőrség letartóztatja az egyik gyanusított merénylőt
Az izraeli rendőrség letartóztatja az egyik gyanusított merénylőt

A biztonsági erők felfüggesztették a két elkövető összes családtagjának, 204 embernek az izraeli munkavállalási engedélyét, továbbá nem utazhat külföldre a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről a korábban engedélyt kapott ötszáz ciszjordániai, valamint nem látogathat el a Gázai övezetbe az oda készülő kétszáz külföldi rokon sem.

Az izraeli hadsereg – válaszul a halálos kimenetelű támadásra – már éjjel körülvette a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta falut, ahonnan a merénylet két elkövetője érkezett, és várható lerombolásuk előkészítéseként kiürítették a két lövöldöző lakóhelyét – közölte a katonai rádió. A falut a zárlat idején nem hagyhatják el lakói, és kívülről sem fogadhatnak látogatókat.

Ez volt az ősszel kezdődött erőszakhullám egyik eddigi legveszélyesebb merénylete, és a Háárec című izraeli lap értesülése szerint az izraeli biztonságiak attól tartanak, hogy megismétlődhet.

A szerdai akciót azért tekintik különösen veszélyesnek, mert az a késeléses merényletekhez képest jóval több áldozatot szedett, az elkövetők fegyverek beszerzésével és átalakításával, valamint a hely alapos kiválasztásával előre gondosan felkészültek rá, és még öltözékükkel – öltönyös-nyakkendős üzletembernek álcázott megjelenésükkel – is biztosították a tömegben való könnyebb elvegyülésüket, nehezebb felismerésüket.

Szerda esti médiaértesülések szerint a két merénylő korábban évekig Jordániában tartózkodott, ami külföldi terrorszervezetekkel, esetleg az Iszlám Állammal fenntartott kapcsolatukra is utalhat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp