Tel-avivi merénylet – Izrael felfüggeszti a palesztinok ramadán idejére megadott belépési engedélyét

Az izraeli kormány bejelentette csütörtökön, hogy felfüggeszti a belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, aki a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére előzőleg megkapta ezt, főleg családlátogatás céljára.


Az intézkedésről a szerdai tel-avivi merénylet miatt döntött az izraeli kormány. A lövöldözésnek négy halálos áldozata és legkevesebb 18 sebesültje volt.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy-két órával korábban, csütörtök hajnalban határozott választ ígért a merényletre, hozzátéve, hogy a biztonsági erők fel fognak kutatni mindenkit, aki segíthette a két palesztin lövöldözőt. Csütörtök délre a kormányfő összehívta a biztonsági kabinet rendkívüli ülését.

További büntetőintézkedésként visszavonták a Gázai övezetben kiosztott ötszáz, a jeruzsálemi al-Aksza mecset ramadáni pénteki meglátogatására kiadott engedélyét, és bevonták kétszáz gázainak ciszjordániai családlátogatásra, és ötszáz ciszjordániainak gázai rokonok felkeresésére átadott belépő-igazolványát is.

Az izraeli rendőrség letartóztatja az egyik gyanusított merénylőt
Az izraeli rendőrség letartóztatja az egyik gyanusított merénylőt

A biztonsági erők felfüggesztették a két elkövető összes családtagjának, 204 embernek az izraeli munkavállalási engedélyét, továbbá nem utazhat külföldre a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről a korábban engedélyt kapott ötszáz ciszjordániai, valamint nem látogathat el a Gázai övezetbe az oda készülő kétszáz külföldi rokon sem.

Az izraeli hadsereg – válaszul a halálos kimenetelű támadásra – már éjjel körülvette a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta falut, ahonnan a merénylet két elkövetője érkezett, és várható lerombolásuk előkészítéseként kiürítették a két lövöldöző lakóhelyét – közölte a katonai rádió. A falut a zárlat idején nem hagyhatják el lakói, és kívülről sem fogadhatnak látogatókat.

Ez volt az ősszel kezdődött erőszakhullám egyik eddigi legveszélyesebb merénylete, és a Háárec című izraeli lap értesülése szerint az izraeli biztonságiak attól tartanak, hogy megismétlődhet.

A szerdai akciót azért tekintik különösen veszélyesnek, mert az a késeléses merényletekhez képest jóval több áldozatot szedett, az elkövetők fegyverek beszerzésével és átalakításával, valamint a hely alapos kiválasztásával előre gondosan felkészültek rá, és még öltözékükkel – öltönyös-nyakkendős üzletembernek álcázott megjelenésükkel – is biztosították a tömegben való könnyebb elvegyülésüket, nehezebb felismerésüket.

Szerda esti médiaértesülések szerint a két merénylő korábban évekig Jordániában tartózkodott, ami külföldi terrorszervezetekkel, esetleg az Iszlám Állammal fenntartott kapcsolatukra is utalhat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp