Önkéntes ételosztók kaptak vacsorát a Judafesten

A Heti Bevető önkéntes alapon oszt ételt minden hétvégén a rászorulóknak a Klauzál téren. Ezúttal viszont őket látták vendégül, mégpedig a Judafest utcafesztivál immár kilencedik alkalommal megrendezett 250 fős közösségi vacsoráján! A Heti Betevőt két szakács – Róder András és Pink Péter – alapította, akik felháborodtak azon, mekkora sor áll hétvégénként ételért a Blaha Lujza téren. A szakácsok elhatározták, hogy jótékonysági akciót hirdetnek Heti betevő néven, amelyhez a Klauzál tér környékének vendéglői, éttermei csatlakozhatnak. Azt találták ki, hogy a csatlakozó vendéglátó-ipari egységekben elhelyeznek a pulton egy perselyt, amelybe pénzt bedobva lehet adakozni. Amelyik étterem pedig vállalja, főz a rászorulóknak.

Közösségi vacsora a Judafesten (Fotó: Hajmási Péter)
Közösségi vacsora a Judafesten (Fotó: Hajmási Péter)

Először főként Róderék főztek, mára azonban több étterem váltja egymást vasárnaponként, és várják a Klauzál téren az éhes embereket. Mostanra közel 40 helyen van kinn a persely a Bulinegyedben és környékén, de van olyan budai étterem is, ahol gyűlik az aprópénz minden héten.

Az éttermek mellett alkalmanként civilek is vállalják a főzést. A Kibic Szövetség elnöke, Borgula András például már többször is főzött itt a szegényeknek.

A közösségi vacsora a Judafest csúcspontjának számít, célja pedig, hogy minden évben más és más társadalmi csoportok fontosságára hívja fel a figyelmet. Az esemény ezúttal a fesztivál szervezői mellett a Német Nagykövetség támogatásával jöhetett létre.

Közösségi vacsora (Fotó: Hajmási Péter)
Közösségi vacsora (Fotó: Hajmási Péter)

Ahogy az egész napos színpadi programok befejeződtek, szépen lassan átalakult a nézőtér egy 250 fős vacsora helyszínévé. A székek helyét átvették a több méter hosszúságú asztalok és padok, melyek rövid időn belül megteltek a Heti Betevő önkénteseivel, illetve néhány szerencsés résztvevővel a magyar zsidó közösségből.

Az idei meghívottak igazán különlegessé tették az estét, hiszen ezúttal „fordítva ültek a lovon”: most nem ők osztották az ételt a rászorulóknak, hanem ők várhatták, hogy milyen finomságok kerülnek a tányérjaikba.

A vacsora első számú házigazdája a korábbi évekhez hasonlóan Borgula András, a Gólem Színház igazgatója és a Kibic elnöke volt. Az est díszvendége Dr. Heinz-Peter Behr, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete volt, aki megpróbálkozott a lehetetlennel, és magyarul mondta el köszöntőbeszédét. A nagykövet kiemelte a tolerancia fontosságát, és köszönetet mondott a Judafest szervezőinek, valamint a Heti Betevőnek a tevékenységükért.

Dr. Heinz-Peter Behr, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete
Dr. Heinz-Peter Behr, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete

A beszéd után már nem volt más hátra, mint a várva várt vacsora, mely idén leginkább a magyar konyha ízeit képviselte. Kriston Linda és Borgula András hatalmas lábosokból kezdték el kiporciózni a Kőleves étterem által készített lecsót, melyhez természetesen virsli és krumpli is társult. A főételhez az egyik német étterem egy különlegességet biztosított: céklát zselével, amely ránézésre akár desszertnek is fogyasztható lett volna. Az édesség azonban szintén egy magyar kedvenc volt: palacsinta, a Carmel Étterem felajánlásából.

A Heti Betevő csapata és a zsidó közösség tagjai kihasználták a vacsorát az ismerkedésre, és bár az önkénteseken a megilletődöttség jelei érződtek, a szervezők és a többi résztvevő segítségével megtört a jég. A résztvevők között több olyan ember is akadt, aki minden évben részt vesz a vacsorán, sőt a napközbeni programokra nem helyez akkora hangsúlyt, mint az estére.

Ételosztás (Fotó: Hajmási Péter)
Ételosztás (Fotó: Hajmási Péter)

A Judafest minden évben teljesen más csoportokat lát vendégül, így például tavaly Down-szindrómás gyerekek, tavalyelőtt a nagycsaládosok, három éve pedig a dunai gáton dolgozók ülhettek a Kazinczy utcában felállított asztalokhoz.

Fotó: Hajmási Péter
Fotó: Hajmási Péter
Fotó: Hajmási Péter
Fotó: Hajmási Péter
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp