Muhammad Ali életének zsidó vonatkozásai

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A zsidó médiának szinte már a szokásává vált, hogy egy-egy kulturális ikon halálakor megpróbálja feltárni a sztár életének zsidó vonatkozásait. Ám Muhammad Ali esetében valóban nehéz figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a muzulmánból baptistává lett sportoló unokájának bar micvója volt. Muhammad Ali olimpiai és világbajnok amerikai nehézsúlyú ökölvívó, polgárjogi aktivista, ENSZ-békenagykövet a napokban, június 3-án hunyt el.

A zsidó médiának szinte már a szokásává vált, hogy egy-egy kulturális ikon halálakor megpróbálja feltárni a sztár életének zsidó vonatkozásait. Ám Muhammad Ali esetében valóban nehéz figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a muzulmánból baptistává lett sportoló unokájának bar micvója volt.

Muhammad Ali
Muhammad Ali

Alival kapcsolatban általában is elmondható, hogy a zsidókkal kapcsolatos érzelmei és kijelentései az évek során megváltoztak a nyilvánosság előtt. Az iszlám társadalom szülöttjeként először Amerika cionista irányítása ellen szólalt fel.

Mindeközben beszédírója és edzője, Drew Bundini Brown egy zsidó nőt vett el feleségül, majd ő maga is áttért a zsidó hitre. Howard Cosell zsidó származású újságíró az elsők között vette észre Ali névváltoztatását, akit először Cassius Claynek hívtak. Számos zsidó rajongója és támogatója volt, többek között Billy Crystal humorista, aki azon viccelődött, hogy Alinak még egyszer nevet kéne módosítani, és fel kéne vennie a zsidó hangzású Izzy Yiskowitz nevet.

Ali sokat puhult, mire az unokáját, Jákobot kihívták a Tórához. Elismerően beszélt arról, hogy a családjában háromféle vallás van jelen a különböző generációkban, amely a különbségek ellenére sosem esett szét. „Mindenki ugyanazt az istent szolgálja csak másképp”, jelentette ki.

http://vimeo.com/169300354

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp