„A hosszú élet titka? Fiatal nők nyála!” – 91 éves lenne Tony Curtis

Kilencvenegy éve született Tony Curtis. A magyar származású hollywoodi nagyvadra néhány emlékezetes mondásával emlékezünk, na meg arra, hogy miként is kell azokat érteni.

„Mindannyian végezhettük volna úgy, mint anyám. Már hat-hét éves korában takarítóként dolgozott Magyarországon. Nem voltak lehetőségei.”

A New York-i Bronxban, magyar és szlovák zsidó bevándorlók gyermekeként született Curtis kimondottan mélyről küzdötte fel magát: később skizofréniával diagnosztizált anyja többször is bántalmazta, otthonuk szabó apja üzletének szűkös hátsó helyisége volt, nyolcévesen pedig árvaházba került, mert a szülei nem tudtak gondoskodni róla. Hatéves koráig ráadásul angolul sem beszélt.

6 hónaposan
6 hónaposan

„A hírnév külön hivatás. Úgy érzem, nekem két foglalkozásom is van: az egyik a színészet, a másik az, hogy híres vagyok.”

És még mennyi más munkája is volt: kiskorában apja küldönceként dolgozott, a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, idős korában pedig egyre inkább a festészet töltötte ki a mindennapjait.

„Mi a hosszú és boldog élet titka? A fiatal nők nyála!”

Hát igen, Curtis nem nagyon fáradozott rajta, hogy kimagyarázza magát a jóképű nőcsábász szerepköréből. Árnyalni viszont tudta a képet: amikor kalandjai és hódításai kilométeres listájáról kérdezték, azt mondta, „Szerelem volt. Mindennap szerelmes lettem. Halálosan szerelmes vagyok a nőkbe. Minden nőbe.”

 

„Előbb halnék meg, mint hogy elvegyek egy nőt, aki elég idős ahhoz, hogy a feleségem legyen.”

Curtis fentebbi filozófiáját az oltár elé is átmentette, ugyanis hatszor sikerült megházasodnia, és tényleg egyre fiatalabb nőket vett el: első feleségénél, Janet Leigh-nél ugyan csak két évvel volt idősebb, de második és harmadik neje, Christine Kaufman és Leslie Allen már két évtizeddel, a negyedik és az ötödik, Andrea Savio és Lisa Deutsch 37-37, az utolsó, Jill Vandenberg Curtis pedig 42 évvel volt fiatalabb nála.

„Megvetés és gyűlölet tárgya voltam a jóképűségem és a zsidó származásom miatt. Ez tény, nem paranoia.”

Curtis zsidó és magyar identitásáról sem feledkezett meg soha. Jótékonysági tevékenysége részeként anyagi támogatást nyújtott a Dohány utcai zsinagóga újjáépítéséhez, létrehozta a magyarországi zsinagógák és zsidó temetők fenntartását segítő Emanuel Alapítványt, és szerepelt az amerikai turisták körében Magyarországot népszerűsítő reklámfilmekben is.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp