Holokauszt rajzverseny Iránban – antiszemita nyert

Egy francia és egy iráni rajzolót tüntettek ki első díjjal a teheráni holokauszt-rajzversenyen, amit a külföldi tiltakozások ellenére másodszor is megrendeztek. KÉPEK!

A Tehran Times című iráni lap keddi beszámolója szerint a holokauszttal foglalkozó képregények kategóriájában az antiszemita nézeteiről ismert francia Zéon nyerte el a 12 ezer dollárral (3,4 millió forint) jutalmazott első díjat, míg az iráni Aras Forugi a karikatúra kategóriában lett első és kapott 7000 dollár pénzjutalmat a hétfőn véget ért nemzetközi versenyen és kiállításon.

A nyertes, a francia Zéon
A nyertes, a francia Zéon

Zéon ellen 2013-ban hazájában büntetőeljárás indult egy 2011-ben publikált, a feljelentők által holokauszttagadónak minősített gúnyrajz miatt.

A civil szervezetek által rendezett, de keményvonalas politikusok által is támogatott versenyen a világ 50 rajzművészének 150 alkotása indult, a döntőbe jutott legjobb 16 induló között 50 ezer dollár pénzjutalmat osztottak szét. A díjazottak között volt az indiai Pamarthy Shankar, a tavalyi World Press Cartoon nagydíjának nyertese.

A főszervező, Maszud Sodzsai Tabatabaei szerint a tíz év után újra megrendezett vetélkedés célja nem a holokauszt megtörténtének kétségbe vonása, hanem a szólásszabadságra vonatkozó nyugati “kettős mérce” bírálata

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp