A szerelem motorbiciklin érkezett…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A háborút túlélő Scheiner Juci az 1950-es években lottón nyert egy motort, és egy motoros bálon, találkozott Schönbrunn Jenõvel. Egymásba szerettek és hamarosan összeházasodtak. A cikket a Centropa Alapítvány jóvoltából tesszük közzé.

A történet az erdélyi Marosvásárhelyen játszódik. A második világháború alatt Észak-Erdélyt elfoglalták a magyar csapatok, és 1944-ben 150 000 zsidót deportáltak Auschwitzba, köztük a jómódú családból származó Scheiner Jucit.

Juci és öccse, András túlélték a háborút. Hazatértük után Juci újra megnyitotta kozmetikáját. Az 1950-es években lottón nyert egy motort, és egy motoros bálon, amelyre az öccse vitte el, találkozott Schönbrunn Jenõvel. Egymásba szerettek és hamarosan összeházasodtak.

SCHEINER JÚLIA A LOTTÓNYEREMÉNNYEL, MAROSVÁSÁRHELY, 1956.
SCHEINER JÚLIA A LOTTÓNYEREMÉNNYEL, MAROSVÁSÁRHELY, 1956.

A haláltáborokban szerzett betegségek és ezek következményei miatt Scheiner Jucinak soha nem születhetett gyereke. Miután Jenõ hosszú betegeskedés után meghalt, Juci hozzáment Scheiner Aladárhoz, aki szintén holokauszt túlélõ volt, és aki a kis marosvásárhelyi zsidó hitközségük elnöke volt több, mint 20 évig.

Juci Aladárt is eltemette, és bár elmúlt már 90 éves is, még mindig részt vesz a kicsi és egyre jobban elöregedõ hitközsége életében.

A film végén fejet hajtunk a Joint elõtt, amely hatalmas részt vállal a Közép-Kelet Európában élõ idõs holokauszt túlélõkrõl való fizikai, lelki és anyagi gondoskodásban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp