A szerelem motorbiciklin érkezett…

A háborút túlélő Scheiner Juci az 1950-es években lottón nyert egy motort, és egy motoros bálon, találkozott Schönbrunn Jenõvel. Egymásba szerettek és hamarosan összeházasodtak. A cikket a Centropa Alapítvány jóvoltából tesszük közzé.

A történet az erdélyi Marosvásárhelyen játszódik. A második világháború alatt Észak-Erdélyt elfoglalták a magyar csapatok, és 1944-ben 150 000 zsidót deportáltak Auschwitzba, köztük a jómódú családból származó Scheiner Jucit.

Juci és öccse, András túlélték a háborút. Hazatértük után Juci újra megnyitotta kozmetikáját. Az 1950-es években lottón nyert egy motort, és egy motoros bálon, amelyre az öccse vitte el, találkozott Schönbrunn Jenõvel. Egymásba szerettek és hamarosan összeházasodtak.

SCHEINER JÚLIA A LOTTÓNYEREMÉNNYEL, MAROSVÁSÁRHELY, 1956.
SCHEINER JÚLIA A LOTTÓNYEREMÉNNYEL, MAROSVÁSÁRHELY, 1956.

A haláltáborokban szerzett betegségek és ezek következményei miatt Scheiner Jucinak soha nem születhetett gyereke. Miután Jenõ hosszú betegeskedés után meghalt, Juci hozzáment Scheiner Aladárhoz, aki szintén holokauszt túlélõ volt, és aki a kis marosvásárhelyi zsidó hitközségük elnöke volt több, mint 20 évig.

Juci Aladárt is eltemette, és bár elmúlt már 90 éves is, még mindig részt vesz a kicsi és egyre jobban elöregedõ hitközsége életében.

A film végén fejet hajtunk a Joint elõtt, amely hatalmas részt vállal a Közép-Kelet Európában élõ idõs holokauszt túlélõkrõl való fizikai, lelki és anyagi gondoskodásban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp