Zsinagógából néprajzi múzeum

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A zsinagóga funkcióváltáson ment keresztül a holokauszt után, mint oly sok más helyen. Befalazták a tóraszekrény helyét, de a főhajó festése megmaradt. A homlokzatot helyreállították eredeti formájában, de vallási szimbólumok nem láthatók az épületen. Ma a Rétközi Múzeumnak ad helyet az épület.

Kisvárdára a zsidóság az Esterházyak engedélyével telepedett le a 18. században. 1785-re a közösség 118 főt számlált, 1941-ben pedig már 3770 főre nőtt a zsidóság lélekszáma. A város lakosságának majdnem negyede halt meg a holokausztban.

Kisvardai zsinagoga régen
Kisvardai zsinagoga régen

A hitközség 1844-ben vált önállóvá, saját rabbit választott és kivált a nagykállói hitközségből. A zsinagóga 1901-ben épült Grósz (Szabolcsi) Ferenc tervei alapján. A zsinagógával szomszédos telken Talmud-Tóra működött, téli imaterem és a rabbi lakóháza állt. Gömör, Ugocsa, Szabolcs, Szatmár, Zemplén és Szepes vármegyékből is érkeztek növendékek a helyi jesivába.

A díszüveges, romantikus ikerablakokkal díszített zsinagóga a szomszédos házak fölé magasodik, ebben is a miskolci és a szatmári zsinagóga hatása érezhető rajta. Hajlított ívű sátortető, timpanonos pillérek és kőkeretes nyílászárók tagolják az épületet. Alaprajzában a hagyományos zsinagógákhoz hasonlít, a női karzatra az oldallépcsőkön lehet feljutni. A főhajó festése arabeszk stílusú, a nyers téglaburkolat pedig kései mór jellegű.

Kisvárdai zsinagóga ma
Kisvárdai zsinagóga ma

A zsinagóga funkcióváltáson ment keresztül a holokauszt után, mint oly sok más helyen. Befalazták a tóraszekrény helyét, de a főhajó festése megmaradt. A homlokzatot helyreállították eredeti formájában, de vallási szimbólumok nem láthatók az épületen. Ma a Rétközi Múzeumnak ad helyet az épület, amely helytörténeti és képzőművészeti kiállításaival mutatja be a helyi néprajzi nevezetességeket. Az előcsarnokban márványtáblák emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól.

 

a zsinagóga előtere
a zsinagóga előtere
Kisvárdai zsinagóga főhajó
Kisvárdai zsinagóga főhajó
Kisvárdai zsinagóga belső tér
Kisvárdai zsinagóga belső tér
Előtér
Előtér
Kisvárda, Rétközi Múzeum
Kisvárda, Rétközi Múzeum
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp