Az ortodox zsidók dróttal tekerték körbe Manhattant!

Hasonló drót fut körbe a világon még legalább 2-300 nagyvárosban, jellemzően az óváros vagy a városközpont körül. És ha azt is hozzátesszük, hogy Izraelben szinte minden városnak van ilyenje, máris adtunk egy tippet arra, hogy itt bizony a zsidók keze van a dologban.

New York belvárosát egy-két emelet magasan húzódó, rejtélyes drót keríti körbe, nagyjából úgy néz ki, mint a horgászzsinór, és láthatóan semmilyen praktikus funkciója nincs, nem megy benne áram – ha valaki nem tudja, mit és hol keressen, sosem veszi észre.

A titokzatos drót neve eruv, és valóban az ortodox zsidók találták ki, és használják. A Wikipedia listája szerint több száz ilyen van a világon, a hozzánk legközelebbi a bécsi. Néha nem is városokat kerít körbe, hanem egy egyetemet, mint a híres Princetoné.

Az eruv célja, hogy az ortodox zsidók a modern életvitel mellett is tartani tudják a sábesz nyakatekert előírásait. Ezek a szabályok elég szigorúan szabályozzák, hogy mit nem szabad tenni szombaton, például tilos nyilvános területen cipekedni. És cipelésnek számít például az ember zsebében a kulcs vagy az olvasószemüveg, egy könyv (akár imakönyv!), vagy a babakocsi tolása. Az eruv a dróttal szimbolikusan összekapcsolja a körbetekert területet egyetlen nagy otthonná, ahol nem érvényesek ezek a szabályok, vagyis szombaton is ki tudnak menni az ortodox zsidók az utcára, ami egyébként nagyon körülményes lenne. Vannak persze dolgok, amik a drótos trükkel sem kerülnek le a tiltólistáról, ilyen a toll, vagy bármilyen írószerszám, vagy az esernyő.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp