Máramarosszigetről jött Franciaország legkiválóbb állatorvosa

Klein Miklós a numerus clausus miatt, Párizsba utazott, ahol állatorvosnak tanult. Tehetségére a francia elit nagyon hamar felfigyelt. Brigitte Bardot például ragaszkodott hozzá, hogy ő legyen kutyáinak „háziorvosa”. Később az afrikai Safari parkokba járt és oroszlánoknak húzott fogat. Klein Miklós Máramarosszigeten született 1921-ben. Apja Klein (Smiel) Lázár volt. 1876. július 23-án született Máramaros-szigeten, és 1944-ben deportálták feleségével együtt Auschwitzba.

Lázár soha nem járt kaftánban, nem volt hosszú pajesza, nem várta a Messiást, hanem földet vett Palesztinában és a cionizmusban hitt. Két barátjával együtt megalapította a „Cionista Mozgalom Egyesületet” Máramarosszigeten, miután Herzl Tivadar könyve megjelent. A máramarosi rabbi ezért kiátkozta.

A Klein család 1920-as évek, Máramarossziget
A Klein család 1920-as évek, Máramarossziget

Feleségével, Szalpéter Adéllal fűszerüzletet vezetett és hat gyereket nevelt. Közülük a leghíresebb Klein Miklós lett, aki a numerus clausus miatt, testvéreit követve Párizsba utazott, ahol állatorvosnak tanult. Tehetségére a francia elit nagyon hamar felfigyelt.

Brigitte Bardot ragaszkodott hozzá, hogy ő legyen kutyáinak „háziorvosa”. Michel Kleinről, azaz Klein Miklósról testvére mesélt 2007-ben, 100 éves korában a Centropa Alapítvány megkeresésére.

„Miklós volt a legfiatalabb, a testvérek közül. Ő 14 évvel volt kisebb nálam. Szegény anyám kétségbe volt esve, amikor terhes lett vele, minden nap beült a forró vízbe, de Miki megszületett. Anyám 40 éves volt már akkor. Miki 1921-ben született, és talán a testvérek közül, ő futotta be a legnagyobb karriert. Folytatva két idősebb báty (Jankó és Zoli) példáját, ő is kiment Párizsba.

Miklós Franciaország első állatorvosa lett. Egyébként is nagyon erős egyéniség és önmutogató típus. Hírnevet szerzett magának világszerte. A francia tévében is rendszeresen, hosszú évekig volt műsora, és a rádióban is, még most is időnként.

Klein Rózsa
Klein Rózsa

Mikor még Jaques Chirac Párizs polgármestere volt, akkor elég jó kapcsolatba kerültek, mert Chirac segítségével nyitotta meg Miki Franciaország első vakvezető kutya-iskoláját.

Egy igazi nagy vagány volt, azon kívül, amikor már egy kicsit lenyugodott, és az állatorvosi praxisát folytatta, egy csomó filmsztárnak a kutyáját gyógyította. Például, Brigitte Bardot házi kedvenceit. Bardot húga a barátnője is volt egy darabig; szóval ilyen történetek vannak róla.

Írt több könyvet, vannak róla képek pl. a Brigitte Bardot- val is. Ezen kívül pedig a francia elittel is nagyon jóban volt. Olyan társasággal járt össze, meg nagyvilági életet élt, úgyhogy ő teljesen kilógott a családból.

A II. világháború alatt az állatorvosi egyetemről, a háztetőkről menekült a Gestapo elől Spanyolországba. Részt vett az ellenállásban és a Gestapo kereste, az utolsó pillanatban menekült el.

A háború után az ENSZ-nek dolgozott néhány évig a menekültekkel foglalkozott. Állatorvosként a világ hírességeivel volt kapcsolata, az afrikai Safari parkokba járt és oroszlánoknak húzott fogat meg vadállatokat kezelt, operált. Később Frejusben, a Földközi tenger partján volt szabadon tartott állat-életmóddal működő állatkertje.”

Forrás: Centropa Alapítvány

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp