Zsidó Könyvnapok: fókuszban a kirekesztettség

Vagy a témák vagy a szerzők kapcsolódnak a zsidósághoz a május 28-29-án megrendezésre kerülő Zsidó Könyvnapokon. A szervező, Bárdos Deák Ágnes elmondta, a témák körét ennél is jobban kitágították, minden, a kirekesztettséggel, a stigmatizációval kapcsolatos mű belefér ennek a vásárnak a profiljába. Mekkora kínálatra számíthatunk a május 28-29-én megrendezésre kerülő Zsidó Könyvnapokon?

A Gödör Klub mindig is fókuszban tartotta a kisebbségi kultúrák, társadalmilag érzékeny témák bemutatását, fontos számunkra a sokféleség hangsúlyozása, ezért szívesen adtunk helyt a Zsidó Könyvnapoknak. Eddig több mint harminc asztalt foglaltak le, huszonhetet különböző könyvkiadók, hármat civil szervezetek – a Szabadság Alapítvány, az Igazgyöngy Alapítvány és az Unicef. Érdekesség, hogy a könyves részleg mellett lesz egy lemezbörze is itt május 29-én. A Szabadság téren működő Szabadság színpad is képviselteti magát a Zsidó Könyvnapokon.

A civil szervezetek hogyan kapcsolódnak az eseményhez?

A Gödör Klub kínálatában mindig fontos szerepet kaptak a civil programok, ezért örömmel fogadtuk most is a jelentkezésület még akkor is, ha a tevékenységük nem közvetlenül kapcsolódik a zsidósághoz.

Bárdos Deák Ágnes
Bárdos Deák Ágnes

Hogyan találta meg a Gödör Klubot a Zsidó Művészeti Napok?

Korábban a Gödör Klub az Erzsébet téren működött, és már ott is szerveztünk könyves programokat. Gondolom, emiatt keresett meg minket a Zsidó Művészeti Napokat szervező Kultúr Produkciós Iroda.

Mitől lesz zsidó ez a könyvvásár?

Vagy a témák vagy a szerzők kapcsolódnak a zsidósághoz, illetve a témák körét ki is tágítottuk, mert sok olyan kiadvány is szerepel majd a kínálatban, ahol a kirekesztettség van a fókuszban. Megvásárolható lesz például Tóth Krisztina két mesekönyve, az egyik az örökbefogadással, a másik a családban megjelenő súlyos betegséggel, a rákkal foglalkozik, mert úgy éreztük, minden a kirekesztettséggel, a stigmatizációval kapcsolatos mű belefér ennek a vásárnak a profiljába. Ezért bátorítottuk a kiadókat, hogy ilyen jellegű könyveket is hozzanak erre a két napra.

Sok olyan művész is fellép, aki első látásra nem kapcsolódnak a zsidósághoz.

A fesztivált Karafiáth Orsolya és a Legát Tibor performansza nyitja majd meg. Úgy gondolom, ha egy művész adja a nevét egy ilyen eseményhez, akár van közvetlen kapcsolódása a zsidósághoz, akár nincs, azzal erősíti a párbeszédet, és gesztust tesz a kirekesztettség, a stigmatizáció ellen.

Ki tudnál emelni néhány szerzőt a fellépők közül?

Mindenképp szeretném megemlíteni a szabadkai Fórum Kiadót és Virág Gábort, a kiadó vezetőjét, aki mindig is a nyitott, politikától független kulturális élet meghatározó alakja volt. Virág Gábor egyébként Kishegyesen született, sokáig ott is élt, ahol évről évre megrendezik a Dombos Fest nevű kulturális fesztivált, amelynek ő az egyik szervezője. Virág Gábor kiadója három könyvvel képviselteti magát a Zsidó Könyvnapokon, az egyik a szabadkai zsidóság történetét mutatja be, és a másik két könyv is a zsidóság múltjával foglalkozik. Nekem nagyon fontos, hogy határon túli magyar nyelvterületről is jelentkeznek olyanok, akik szeretnének ebben a programsorozatban részt venni.

Ráadásul ez a gesztus azért is lényeges, mert a határon túl régebben élő vagy megmaradt zsidóság mindig is a magyarság részének érezte magát, nem a szlovákokhoz, az ukránokhoz vagy a románokhoz, szerbekhez tartozott.

Igen, ők mindig is a magyarság szerves részét képezték. De ugyanez igaz Magyarországra is, hiszen például zsidó művészek nélkül elképzelhetetlen lenne a magyar kultúra. Budapest és a zsidó kultúra összeforrt egymással, sosem volt elkülönülés. Ez számomra természetes.

Azért nem mindenki számára az…

De én szeretném ezt természetesnek gondolni.

Bárdos Deák Ágnes a színpadon
Bárdos Deák Ágnes a színpadon

Kik fognak dedikálni a könyvnapokon?

Például Berkovits György, Fenákel Judit, György Péter, Kántor Péter, Rubin Eszter, Szántó T. Gábor

A Gödör Klubban a Zsidó Művészeti Napok ideje alatt további programok is zajlanak majd. Tudnál néhány példát mondani?

A fesztivált az Amsterdam Klezmer Band koncertje nyitja a Gödör Klubban. De fellép majd Gyukics Gábor jazzköltészeti estjével, Pintér Georg független filmrendezővel lesz beszélgetés, aki egyébként Fábián Franciska kötetét mutatja be az Ajánlom a könyvedet című sorozatunk keretében. De hogy további zenei programot említsek, fellép a Müller Péter Sziámi and Friends Gregor Samsával, vagy Fullajtár Andreának is lesz itt egy zenés sanzon estje. És hogy egy kicsit hazabeszéljek, játszik majd a Bardo zenekar is…

Ki finanszírozza a Könyvnapokat?

Ez egy alacsony költségvetésű program, a kiadók 4000 forintért veszik meg az asztalokat, a civil szervezeteket a Gödör Klub támogatja, a hangtechnikát, a színpadot is mi adjuk. A fellépő művészek a jegyár-bevételből kapnak részesedést, az irodalmi eseményeinket pedig a Szépírók Társasága támogatja. Muszáj összekötnünk különböző projekteket, hogy a Gödör Klub egyáltalán létezni tudjon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp