A mi izraeli konyhánk: húsgombóc csicseriborsó és padlizsán mártással

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Húsgombóc, sült padlizsán és főtt csicseriborsó önmagukban is finom ételek, de mi történik, ha kombináljuk őket? Nem meglepő, hogy mennyei receptet kapunk. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.

A húsgombóc magába szívja a padlizsán ízét, a padlizsán a csicseriborsó aromájából vesz át, emez meg a húsgombóc zamatát kölcsönzi. Aztán kezdhetjük e kört elölről, de megfordítva is. Szóval mennyei esszencia. Mondtam már?

Külön élvezet a főétel elfogyasztása után kenyérrel kimártogatni a megmaradt mártást 🙂

Hozzávalók 4-6 személyre

Húsgombóc:
1 kg friss darált marhahús

6 gerezd összezúzott fokhagyma

1 tojás

1/2 csésze apróra vágott koriander (vagy petrezselyem)

1 evőkanál római kömény

1 teáskanál só

1 teáskanál őrölt fekete bors

1 teáskanál baharat (arab-izraeli fűszerkeverék, fő összetevői: szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, fekete bors, egyes változataiban a szerecsendió, a kardamom, a kömény és még a száraz koriander is megtalálható)

1 teáskanál paprika

3 evőkanál zabpehely vagy zsemlemorzsa

Mártás:
1 nagy padlizsán

3 evőkanál olívaolaj

2 fej vöröshagyma, csíkokra vágva

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál kurkuma

2 evőkanál szójaszósz

3 csésze víz

1 evőkanál zöld curry krém (kihagyható, de nem ajánlatos)

1 teáskanál só

őrölt fekete bors

2 csésze főtt csicseriborsó

Elkészítés:

Nagyobb kockákra vágjuk a padlizsánt és olajban aranybarnára pirítjuk (másik lehetőség: olajat spriccelünk a padlizsánra, majd 180 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük).

Jól összekeverjük a húsgombóchoz valókat és a masszából golyókat formálunk.

A mártás elkészítéséhez nagy, lapos serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a hagymát aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, kurkumát, szójaszószt, curryt, vizet, sót, borsot, mindezt összekeverjük, forrásba hozzuk, majd lejjebb vesszük a tüzet.

Beletesszük a csicseriborsót, ráhelyezzük a húsgombócokat, majd erre a padlizsán kockákat. Félig lefedjük, és körülbelül 35 percig főzzük, amíg a húsgombóc puhára fő (ha sűrűbb mártást szeretnénk, a főzés utolsó 10 percében távolítsuk el a fedelet).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp