A mi izraeli konyhánk: epres sütemény

Beköszöntött az eperszezon, viszont a hatalmas, vörös gyümölcsről otthon könnyen kiderülhet, hogy önmagában korántsem elég édes. Íme egy recept A mi izraeli konyhánk jóvoltából, hogy a kevésbé ízletes darabokból is finom desszert kerüljön az asztalra.

Hozzávalók:

A tésztához:

2 pohár (200g) európai mogyoró
1 pohár+ 2 evőkanál (225g) cukor
1 tojás
1 tojásfehérje
1/2 kiskanál fahéj
a nyújtáshoz: liszt
 

A töltelékhez:

1 1/2 kosárka eper (370g) –tüskék nélkül
1/4 pohár (50g) cukor
2 evőkanál fehér bor, vagy pálinka
1/2 kiskanál őrölt fahéj
 

Elkészítés:

Tészta:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Olajjal megkenjük a tortaformákat.
2. Elterítjük a mogyorót egy tepsiben és 10 percig sütjük, míg aranyló színt nem kap. Kicsit lehűtjük, majd – ha van – eltávolítjuk a vékony barna héját, és késsel apróra vágjuk (konyhagépben is lehet néhány pulzussal aprítani, de ügyeljünk, hogy a mogyoró darabos maradjon, és ne váljon porrá)
3. A diót a mixer táljába tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a a tojásfehérjét valamint a fahéjat, és az egészet egységes péppé keverjük.
4. Lisztet hintünk a munkafelületre. A tészta felét a sablonnál kicsit nagyobbra, fél centi vastagra nyújtjuk, és kibéleljük vele a forma alját és falát. A tészta fennmaradó részét – a fenti utasítások szerint – le lehet fagyasztani, vagy másik süteményt készíthetünk belőle.
 

Töltelék:

1. 180 fokra melegítjük a sütőt.
2. Fóliával lefedjük a tésztát és 25 percig sütjük, míg aranyló nem lesz. Levesszük a fóliát és kissé lehűtjük.
3. Az epret vékony szeletekre vágjuk és egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk a cukrot, a bort (vagy a brandy-t) és a fahéjat, majd alacsony lángon negyed óráig főzzük, míg a cukor elolvad és az eper megpuhul. Leszűrjük az epret és a levét külön tesszük.
4. A tésztán egyenletesen elhelyezzük a főtt eperszeleteket.
5. A többi epret is felszeleteljük, és elrendezzük a főtt epren. A süteményt tálalásig hűtőben tároljuk.

 

Tálalás:
Egy kis fazékban megmelegítjük a félretett szirupot, rászórjuk a felső eperrétegre, felvágjuk a süteményt és tálaljuk.
(Lehetőség: A tésztában lévő mogyorómennyiség felét pirított és apróra vágott mandulával lehet felcserélni.)
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp