A mi izraeli konyhánk: epres sütemény

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Beköszöntött az eperszezon, viszont a hatalmas, vörös gyümölcsről otthon könnyen kiderülhet, hogy önmagában korántsem elég édes. Íme egy recept A mi izraeli konyhánk jóvoltából, hogy a kevésbé ízletes darabokból is finom desszert kerüljön az asztalra.

Hozzávalók:

A tésztához:

2 pohár (200g) európai mogyoró
1 pohár+ 2 evőkanál (225g) cukor
1 tojás
1 tojásfehérje
1/2 kiskanál fahéj
a nyújtáshoz: liszt
 

A töltelékhez:

1 1/2 kosárka eper (370g) –tüskék nélkül
1/4 pohár (50g) cukor
2 evőkanál fehér bor, vagy pálinka
1/2 kiskanál őrölt fahéj
 

Elkészítés:

Tészta:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Olajjal megkenjük a tortaformákat.
2. Elterítjük a mogyorót egy tepsiben és 10 percig sütjük, míg aranyló színt nem kap. Kicsit lehűtjük, majd – ha van – eltávolítjuk a vékony barna héját, és késsel apróra vágjuk (konyhagépben is lehet néhány pulzussal aprítani, de ügyeljünk, hogy a mogyoró darabos maradjon, és ne váljon porrá)
3. A diót a mixer táljába tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a a tojásfehérjét valamint a fahéjat, és az egészet egységes péppé keverjük.
4. Lisztet hintünk a munkafelületre. A tészta felét a sablonnál kicsit nagyobbra, fél centi vastagra nyújtjuk, és kibéleljük vele a forma alját és falát. A tészta fennmaradó részét – a fenti utasítások szerint – le lehet fagyasztani, vagy másik süteményt készíthetünk belőle.
 

Töltelék:

1. 180 fokra melegítjük a sütőt.
2. Fóliával lefedjük a tésztát és 25 percig sütjük, míg aranyló nem lesz. Levesszük a fóliát és kissé lehűtjük.
3. Az epret vékony szeletekre vágjuk és egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk a cukrot, a bort (vagy a brandy-t) és a fahéjat, majd alacsony lángon negyed óráig főzzük, míg a cukor elolvad és az eper megpuhul. Leszűrjük az epret és a levét külön tesszük.
4. A tésztán egyenletesen elhelyezzük a főtt eperszeleteket.
5. A többi epret is felszeleteljük, és elrendezzük a főtt epren. A süteményt tálalásig hűtőben tároljuk.

 

Tálalás:
Egy kis fazékban megmelegítjük a félretett szirupot, rászórjuk a felső eperrétegre, felvágjuk a süteményt és tálaljuk.
(Lehetőség: A tésztában lévő mogyorómennyiség felét pirított és apróra vágott mandulával lehet felcserélni.)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp