„Mi vagyunk a híd az ifjúsági szervezetek és a Mazsihisz között”

A Mazsihisz Ifjúsági Csoport jelentős szerepet játszik az ifjúsági szervezetek életében. Tevékenységüket tekintve inkább érdekképviseleti szervnek számítanak. Arról hogy mivel is foglalkoznak ők, a csoport jelenlegi elnöke, Csillik Dávid mesélt. Az ifjúsági csoport a Mazsihisz szervezeti egysége, amely körülbelül 10-15 éve létezik, bár sokáig nem lehetett hallani róla. Aztán mintha az utóbbi időben változások zajlanának nálatok. Mivel foglalkoztok mostanság?

Elődöm, Ligeti András és én teljesen az alapoktól gondoltuk újra a szervezet feladatait. A legfontosabb a számunkra a Mazsihisz megújítása. 2030-ra egy olyan Mazsihiszt szeretnénk, amely transzparens, korszerű, befogadó, kooperatív és legitim. A legitimitás kérdése például azért nagyon fontos, mert a zsidóság a magyar jogállás szerint nem kisebbség, tehát nincsenek választott vezetői. Ennek ellenére, ha valaki a magyar zsidóság vezetőivel akar tárgyalni, az a Mazsihiszt fogja megkeresni.

Milyen szerepet szántok magatoknak?

Próbálunk híd lenni a Mazsihisz és az ifjúsági szervezetek között, és egyfajta kontroll szerepet is betölteni a Mazsihisz működésében. Fontosnak gondoljuk, hogy az ifjúsági szervezetek elmondhassák a véleményüket a Mazsihisz működéséről. Emellett mostanság tagjai lettünk a European Union of Jewish Students és a World Union of Jewish Students szervezeteknek, így nemzetközi kapcsolatok alapján mi állunk a legközelebb ahhoz, hogy csináljunk egy olyan szervezetet, amely politikailag aktív és társadalmi kérdésekben el tud érni más társadalmi csoportokig. Az a jelenlegi dilemma, hogy elinduljunk-e ezen az úton.

Csillik Dávid
Csillik Dávid

Minden évben kiosztotok 10 millió forintot az ifjúsági szervezetek között. Ez hogyan zajlik?

A pályázati pénzek szétosztásával kapcsolatban épp nemrég egy fontos változtatást vezettünk be: már nem kizárólag mi végezzük a pályázatok kiértékelését, hanem felkértünk öt főt, akik közül négy semmilyen kapcsolatban nem áll a Mazsihisszel, és azt kértük tőlük, hogy ugyanakkora súllyal pontozzák a pályázatokat, mint mi. Ez a 10 millió forint rengeteg ifjúsági szervezetnek akár a túlélést is jelentheti.

Mit tesztek azért, hogy a különböző szervezetek jobban tudják megállni a helyüket mind együttesen, mind külön-külön?

Igyekszünk elősegíteni a szervezetek közötti együttműködést, és szakmai támogatást nyújtani nekik. A szervezetek felett semmilyen kontrollt nem gyakorlunk, nem szólunk bele a működésükbe, viszont próbáljuk minél több együttműködésbe a Mazsihiszt is bevonni. Volt nemrég egy eseményünk a Symbolban, amelynek épp az volt a lényege, hogy az ifjúsági szervezeteket leültessük egy asztalhoz a Mazsihisz vezetőivel. Ezen kívül próbálunk minél több embernek lehetőséget adni, hogy szakmai szemináriumokon vehessen részt. Szeretnénk, hogy az aktív zsidó fiatalok sokkal jobban kapcsolódhassanak a külföldi zsidó közösségekhez.

Te már szinte az összes zsidó szervezetnél dolgoztál. Mennyiben más a Mazsihisz Ifjúsági Csoport élén állni?

Teljesen más. Ebből adódnak is bennem néha konfliktusok. A zsidó életem két meghatározó szervezete volt a Somer és a Szarvas, melyeknek a közösségépítés áll a középpontjában. Sokszor nehéz kibékülnöm azzal, hogy itt igazából érdekképviseleti, politikai szerepet kéne magamra ölteni, miközben szívesebben látnám magam egyfajta mentorként. A különböző ifjúsági szervezetekben nagyon jól tud az ember a saját személyére építeni, itt viszont sokszor olyan helyzetbe kerülök, hogy a személyiségemből kicsit kilépve, egy teljesen neutrális és politikusi magatartást tanúsítva kell megnyilvánulnom.

Mi a személyes célod a Mazsihisz Ifjúsági Csoporttal?

A legfontosabb célkitűzés, hogy egy olyan zsidó közösség alakulhasson ki, amely megfelel a kor kihívásainak, és azok az értékek, amelyeket az ifjúsági csoport is képvisel, megjelenjenek az összes közösségi szinten.  Ez azonban valószínűleg még nem fog az én elnökségem alatt megvalósulni.

Sokszor egyfajta negatív megbélyegzéssel jár az, hogy ti a Mazsihiszhez tartoztok. Mit tudtok tenni azért, hogy a Mazsihisz megítélése jobb legyen?

Nagyon sokszor arról van szó, hogy a rossz kommunikáció vagy a kommunikáció hiánya az, ami a negatív kritikákat kiváltja.  Ezért próbálunk segíteni a Mazsihisznek például abban, ogy nyisson más szervezetek felé. Tavaly egymillió forintos ösztöndíjat ajánlott fel a Mazsihisz a Masa nevű programba a közbenjárásunkkal.  (A Masa Izrael állam és a Szochnut (Jewish Agency for Israel) közös kezdeményezése, amely 18 és 30 év közötti fiatalokat segít hozzá ahhoz, hogy különféle programok keretében 5 vagy 10 hónapon keresztül Izraelben éljenek és tanuljanak – szerk.) Viszont az is fontos lenne, hogy az emberek is nyissanak a Mazsihisz felé, mert sokat változott a szervezet az utóbbi időben, és a pozitív visszajelzés, a nagyobb érdeklődés megerősítené a Mazsihiszt abban, hogy jó úton halad.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp