Holokausztmenekültek kérik a brit kormánytól a szíriai gyerekek befogadását

Nagy-Britanniában menedékre lelt egykori holokausztmenekültek kérték szerdán a brit kormányt, hogy az Európai Unió más országaiból is fogadjon be menekült szíriai gyerekeket. A Downing Street április végén jelentette be, hogy Nagy-Britannia az évtized végéig háromezer magára hagyott gyermeket fogad be a szíriai és az észak-afrikai konfliktusövezetekből. London ugyanakkor a gyerekek esetében is ugyanazt a gyakorlatot követi, mint a felnőtt menekültek befogadásával, vagyis csak közvetlenül a konfliktusok sújtotta térségekből és a környékükön működő táborokból telepít át veszélyeztetett gyerekeket Nagy-Britanniába, más EU-tagállamokból nem.

A brit kormány már korábban bejelentette, hogy a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet fogad, de szintén csak a szír határok mentén működő menekülttáborokból. A program nem terjed ki azokra, akik már Európában vannak. A brit kormány szerint ennek az a célja, hogy a befogadási program ne ösztönözze a válságövezetben tartózkodó menekülteket az Európába vezető veszélyes utazásra.

szíriai menekült kisfiú
szíriai menekült kisfiú

Szerdán azonban Sir Erich Reich, az 1930-as évek végén Európából Nagy-Britanniába menekített zsidó gyermekek és leszármazottaik szövetségének – Kindertransport-Association of Jewish Refugees – elnöke személyes levélben kérte David Cameron brit miniszterelnököt, hogy mutasson ugyanolyan együttérzést a már Európában tartózkodó menekült gyermekek iránt, mint amilyent a brit nép és az akkori kormány tanúsított a holokauszt veszélye elől menekülő zsidó gyerekek esetében.

Sir Erich – aki 1935-ben Bécsben született, és maga is a mentőakció révén került 1939-ben Nagy-Britanniába – a szerdán ismertetett levélben közölte: erőteljesen arra biztatja David Cameront és a brit kormányt, hogy gondolják át ismét, miként tudnának segíteni a pusztító szíriai belháború következményeitől leginkább veszélyeztetetteken. Reich kérte, hogy a brit kormány tegye lehetővé legalább háromezer olyan szíriai menekült gyermek befogadását is, akik már Európában vannak.

Sir Erich Reich
Sir Erich Reich

Hangsúlyozta: annak idején az ő és a vele együtt menekülő gyerekek sorsa is Nagy-Britannia kezében volt, és véleménye szerint a szíriai helyzet azt diktálja, hogy a brit kormány most ismét ugyanilyen együttérzést és emberiességet mutasson fel.

A Downing Street szóvivője szerdán közölte, hogy a kormány “figyelembe veszi” Sir Erich “erőteljes érveit”.

A Kindertransport néven híressé vált mentőakció keretében a II. világháború kitörése előtti kilenc hónapban csaknem tízezer zsidó gyermek érkezett Londonba Németországból, Ausztriából, Lengyelországból és Csehszlovákiából a Központi Brit Alap (CBF) nevű akkori zsidó segélyügynökség szervezésében. Befogadásukat a brit kormány által kezdeményezett – annak idején átmenetinek szánt – bevándorlási könnyítések tették lehetővé.

A Nagy-Britanniába menekített gyerekek közül a legkisebb négy hónapos, a legidősebb 16 éves volt. A gyerekek 80 százalékának szülei később az európai holokauszt áldozatául estek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp