Holokausztról szóló palesztin regény nyerte az arab Booker Prize-ot

Könyvében a holokausztról és az 1948-as palesztin exodus kapcsolatáról írt Rabai al-Madhoun, aki nemrég elnyerte az Abu Dhabiban kiosztott rangos irodalmi díjat.

A palesztin szerző a Nemzetközi Arab Szépirodalmi Díjat nyerte meg, amellyel 50.000 dollár díjazás jár. A Nakba, avagy a katasztrófa c. könyv címe arra az időszakra utal, amikor az arabok 1948-ban elvándoroltak a brit gyarmatokról, mialatt Izrael megteremtéséért folytak a harcok.

A szerző, Rabai al-Madhoun könyvével a kezében, amelynek címe - Célállomások: a holokauszt koncertje és a Nakba (Destinies: Concerto of the Holocaust and the Nakba)
A szerző, Rabai al-Madhoun könyvével a kezében, amelynek címe – Célállomások: a holokauszt koncertje és a Nakba (Destinies: Concerto of the Holocaust and the Nakba)

A 70 éves Madhoun a Brit Birodalomhoz tartozó Palesztinában született 1945-ben, majd Gázába menekült a családjával. Később brit állampolgár lett.

A regény öt városban játszódik, amelyek ma már Izrael részét képezik.

Az írónak eddig három könyve jelent meg, az előzőt, amelynek címe, A tel-avivi hölgy, szintén jelölték erre a díjra 2010-ben.

Madhoun jelenleg Londonban él, és az Al-Sharq Al-Awsat napilap szerkesztőjeként dolgozik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp