„A nők, akiktől mindent megtanultam…”

Mariann az Európa-szerte híres zöldség-gyümölcs nagykereskedő Rosenfeld Sándor lánya volt. Édesapja az 1940-es évek legelején elveszítette munkáját, a család Budapestre költözött. Ettől fogva Mariann édesanyja, Leonóra és anyai nagymamája, Hermina gondoskodott a családról. A család és Mariann története egy asszimilált, jómódú nagykőrösi zsidó család története. Az alábbi kisfilmet a Centropa Alapítvány jóvoltából tesszük közzé.

Nagykőrösön egyes zsidó családok több jelentős – országos és világhírű – ipari és kereskedelmi vállalatot működtettek az 19. század végétől a holokausztig bezárólag.

Rosenfeld Soma és Miksa helyi kereskedők 1882-ben hozták létre ecetgyárukat Nagykőrösön. 1924-ben Miksa úgy döntött, hogy megszünteti az ecetgyártást és a család áttért a gyümölcs és zöldség exportra. Rosenfeld Miksa volt az alapítója később igazgatója annak a gyümölcs- és zöldség-nagykereskedésnek, ami Németországba, Csehországba és Svájcba is szállított Nagykörösről és a környező falvakból friss magyar gyümölcsöt és zöldséget. 

A gyümölcs és zöldség nagykereskedés Miksa fiainak, Rosenfeld Sándor és Pál vezetése alatt élte virágkorát. 1941-ig a „Rosenfeld testvérek” gyümölcsei, Európa-szerte híresek voltak, a fivérek virágzó vállalkozássá tették a nagykörösi családi kft-t.

A filmben Szamosi Ivánné, azaz Rosenfeld Mariann története látható. Mariann a zöldség-gyümölcs nagykereskedő Rosenfeld Sándor lánya volt. Édesapja 1938-ban magyarosított, és az Ács nevet vette fel. Az 1940-es évek legelején elveszítette munkáját, a család Budapestre költözött. Ettől fogva Mariann édesanyja, Leonóra és anyai nagymamája, Hermina gondoskodott a családról.

Szamosi Ivánné, azaz Rosenfeld Mariann kislányként
Szamosi Ivánné, azaz Rosenfeld Mariann kislányként

A család és Mariann története egy asszimilált, jómódú nagykőrösi zsidó család története.

A holokauszt alatt a nőket az Észak-Németországban található ravensbrücki koncentrációs táborba deportálták, ahonnan csak Mariann tért vissza. Mariann a mai napig aktív, a saját könyvkiadóját vezeti, annak ellenére, hogy már 80 éves.

 

http://www.youtube.com/watch?v=lYFiPvB9d6E

Forrás: Centropa Alapítvány

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp