“Ez a darab nem csak a régi rosszról szól” – Gyerekotthonok lakói tartottak színházi előadást a Lauderben

Egykori Sztehlo-árvákkal együtt nézték meg a Lauder Javne Iskola diákjai a Valahol Európában című musicalt, amelyet gyermekotthonok lakói adtak elő Sztehlo Gábor zsidó gyermekmentő emlékére. A Lauder Iskola diákjai az egykori gyerekköztársaság lakóival, Andor bácsival és barátaival nézték meg az előadást, amelyet a legjobban Horányi Gábor az eseményről írt Facebook-bejegyzésében foglal össze: „A lauderes gyerekek biztos családi háttérrel rendelkeznek, de ők is megéreznek valamit abból, hogy a darab nem csak a régi rosszról szól. Azok, akik játsszák, részesei valami hasonló mai rossznak. A nevelőotthonos gyerekek a játék közben átlényegülnek. Olyanokká válnak, mint azok a színészek, akik nem részesei a rossznak, de művészi képességüknél fogva hitelesen be tudják azt mutatni. Olyanoknak tűnnek, mint akik ki tudnak lépni a rosszból az előadás után, pedig csak be tudtak lépni a jóba azalatt, míg játszották. A rossz és a jó ott van mindenkiben. Az otthonos gyerekek, miközben a darabot előadják, kiszakadnak belőle, mert a rossz egy történetté válik, s nem a mindennapi lét sajátja. A lauderes gyerekek nem ismerik ezt a rosszat, de megtapasztalják, kétszeresen: a történet révén és az előadó otthonos gyerekek révén is. Az öregek pedig emlékeznek. Hogyan éltek gyerekként, s ha nincs az a háború, hogyan élhettek volna.”

a közönség
a közönség

Horányi Gábor az iskola főigazgatója néhány hónappal ezelőtt meghívást kapott a Béke és a Hűvösvölgyi Gyermekotthon közös előadására, amelyben a két nevelőotthon növendékei, tanárai, nevelői és önkéntesei együtt előadják a Valahol Európában musical változatát. A darab Sztehlo Gábor emlékére készült, és az egyik főszerepet Szabadka Péter, a Béke Gyermekotthon volt igazgatója alakítja. Mivel az előadással nagyjából egyidőben a Lauderben több olyan esemény is zajlott, amelyek szorosan kapcsolódnak a Valahol Európában témájához, vagyis az elesettek megsegítéséhez, ezért Horányi Gábor, úgy döntött, hogy meghívja az előadást az iskolába.

A Lauder Iskola egy különleges helyen található. A II. világháború idején a telek közvetlen szomszédságában Mallász Gitta zsidó nőket és gyerekeket mentett , de itt működött Sztehlo Gábor gyerekköztársasága is a háború után. Sztehlo Gábor evangélikus lelkész a német megszállás idején nagyjából 1600 zsidó gyereket bújtatott el a Vöröskereszt támogatásával, a háborút követően pedig az árván maradtak számára megalapította a Pax gyermekotthont. Az 1945 és 1950 között a zugligeti Pax gyermekotthonban működő Gaudiopolis gyerekköztársaság adta a Valahol Európában című film alapötletét, amely a háború idején árván maradt gyerekek egy csoportjáról szól.

A Lauderben éppen mostanában kezdtek el foglalkozni az iskola helyszínének történelmével. Az udvaron szobrot avattak Mallász Gittára emlékezve, a negyedikes-hatodikos osztályok megnézték a Valahol Európában című filmet, és a tervek között egy Sztehlo Gábor emléktábla felavatása is szerepelt. A résztvevő diákok történelemből még nem tanulták a tárgyalt korszakot. Máhr Kinga, a Lauder Iskola középtagozatának vezetője szerint a gyerekeket nagyon megérintették ezek a történetek, ráadásul éppen erre az időszakra esett a menekültválság tetőzése is. Így az iskolában állandó téma volt az elesettek, bajbajutottak megsegítése, akár messziről érkező emberekről legyen szó, vagy akár a közelben található gyermekotthonok nehéz sorsú lakóiról.

Nagyjából ugyanebben az időszakban történt, hogy néhány lauderes diáklány az iskola kertjének egyik ritkán látogatott részén bóklászott, amikor arra lettek figyelmesek, hogy az esőzések következtében egy helyen kicsit beomlott a föld. Amikor odavilágítottak, látták, hogy egy nagyobb, üreges helyiség van a föld alatt. Akkor már hallották a történeteket az iskola szomszédságában történt zsidómentésekről és a gyermekotthonról, és úgy gondolták, hogy ez bizonyára egy olyan hely lehet, ahol korábban zsidó gyerekeket bújtathattak el. Ezért úgy döntöttek, kiássák az üreget, ahonnan több régi tárgy is előkerült.

Mint kiderült, valóban egy, korábban a gyerekköztársasághoz tartozó, bunkert találtak. Ezt megerősítette Andrási Andor (Andor bácsi) is, aki Sztehlo-árvaként maga is a gyermekotthon lakója volt. A gyerekek által feltárt pince ismert volt a számára, és a többi, még élő sorstársa is emlékezett a helyre, bár ott valószínűleg nem bújtattak zsidó gyerekeket annak idején. A Lauderben mindenesetre arról döntöttek, hogy egy, az iskola falára elhelyezett emléktábla helyett inkább a most feltárt pincéből alakítanak ki emlékhelyet a gyerekek segítségével. Ez lesz a Sztehlo Gábor búvóhely.

Sztehlo bunker az iskola kertjében

Sztehlo bunker az iskola kertjében
Sztehlo Gábor
Sztehlo Gábor

A Valahol Európában című filmből 1995-ben készült musical, amelynek zenéjét Dés László írta, akit a lauderes előadásra is meghívtak, azonban a zenész egy komoly dugóba keveredett, és nem tudott időben odaérni. Ott volt viszont Andor bácsi, aki az előadás előtt elmesélte, hogy 12 évesen került az iskolától jobbra található gyermekotthonba, ahová különböző sorsú gyerekeket helyezett el Sztehlo Gábor. A lelkész tartotta össze a közösséget, amelynek ma is élő tagjai még mindig kapcsolatban vannak egymással. Az előadás és a film közötti egyik leglényegesebb közös pont, hogy mindkettőben nagyrészt nevelőotthonokból érkeztek a gyerekszereplők, Radványi Géza 1947-es filmjéhez a Gaudiopolisból, a most előadott musicalhez pedig a Béke és a Hűvösvölgyi Gyermekotthonból.

Horányi Gábor
Horányi Gábor

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp