Napi Tóra: A fehér szín gyászt vagy örömöt sugall Pészachkor?

Hosszú időn át a fehér az ünnep színe volt, később azonban megváltozott a jelentése és a gyász színe lett. A Széder estén is szerepet kap a fehér, hiszen a szédert vezető férfi kitlit visel, ezért felmerül a kérdés, hogy vajon gyászt, vagy örömöt sugall-e?

„Szent lenköntöst öltsön fel, lennadrág legyen testén, lenövvel övezze magát és lensüveget tegyen fel, szent ruhák azok…” (16:4). Ezen a napon a főpap fehér ruhát viselt, amely a bűntől való mentesség és a tisztaság szimbóluma volt.

 

Hosszú időn át a fehér az ünnep színe volt, később azonban megváltozott a jelentése és a gyász színe lett.

A Széder estén is szerepet kap a fehér, hiszen a szédert vezető férfi kitlit visel, ezért felmerül a kérdés, hogy vajon gyászt, vagy örömöt sugall-e napjainkban a ritka alkalmakkor viselt ruhadarab?

Mindkettő kapcsolódik Peszáh napjaihoz, a kivonulást megelőzően rengetegen estek áldozatául Fáraó rendeleteinek, a kilencedik csapás (sötétség) pedig azokat a testvéreinket (is) sújtotta, akik – az isteni szándékkal dacolva – nem akartak elmenni Egyiptomból. De természetesen az öröm is megjelenik, hiszen a kivonulással kaptak elődeink lehetőséget arra, hogy szabad emberként kezükbe vegyék sorsuk irányítását. A kitli emlékeztethet, hogy valamennyien tisztán állunk a Teremtő előtt és a tetteinkkel igazolhatjuk: megérdemeltük  a szabadságot!

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp