Jeruzsálem első női bombaszakértője az apja nyomdokaiba lép

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Alex Pekerman az egyike az ország két női rendőrségi bombaszakértőjének. Annak ellenére, hogy a szakmájában alapvetően férfiak dolgoznak, nem bánnak vele másképp, mint a többiekkel. „Egy vagyok a csapatból”, mondja. A jeruzsálemi terrorhullám idején a rendőrség szinte megállás nélkül dolgozik. Ez különösen igaz a bombaszakértőkre, akiknek nagyon nehéz dolguk van: hatástalanítani kell a bombákat, gyanús járműveket és tárgyakat átvizsgálni, és a terrortámadások helyszínén bombák után kutatni.

A 27 éves Alex Pekerman főtörzsőrmester az egyetlen női bombaszakértő Jeruzsálemben. Hat hónappal ezelőtt csatlakozott a csapathoz, amikor a zavargások elkezdődtek.

„Jeruzsálemben születtem és itt nőttem fel”, mondja. „A második intifáda idején voltam gyerek. Tudom, mit jelent félni, ha felszállunk egy buszra. Most a védők oldaláról tapasztalom meg, mivel jár ez.”

Pekerman biológia-geológai szakon végzett az egyetemen, és állítása szerint sok szempontból tudja alkalmazni az ott szerzett tudást.

„Az édesapám is ebben a szakmában dolgozik, így gyerekkorom óta ismerem a rendszert”, mondja Pekerman. „Láttam őt munka közben, ismertem az embereket, és mindig vonzott, amit csinált. Az egyetem után beszippantott ez a közeg.”

Pekerman napi munkája abból áll, hogy gyanús tárgyakról és a terrortámadások helyszínén lévő járművekről ír jelentéseket, amelyekből sajnálatos módon volt néhány az elmúlt hat hónapban. Elsőként a Ha’Neviim utcában történt támadásnál dolgozott, ahol egy kocsiban ülő rendőrt szúrtak le.

„Figyelnünk kell az összes részletre. Megmotozzuk a terroristát, hogy megbizonyosodjunk, semmi veszélyes nincs nála. Ezen kívül a környéket és azt az útvonalat is ellenőrizzük, amelyen a helyszínre érkezett. Tehát nekem még akkor is sok a dolgom, amikor már a terroristát elfogtuk.”

Pekermanon kívül még egy női bombaszakértő dolgozik az országban, méghozzá Tel Avivban.

Annak ellenére, hogy a szakmájában főként férfiak vannak, azt mondja, nem bánnak vele másképp. „Úgy kezelnek, mintha egy lennék közülük. Én mindig jól elboldogultam férfiak által dominált munkakörnyezetben. Nem érzem, hogy meg akarnák könnyíteni a dolgomat, vagy folyton segíteniük kellene. Csak akkor segítenek, ha megkérem őket, vagy ha látják, hogy tényleg szükségem van erre, de ugyanezt teszik egymással is.”

A rendőrség szerint pozitív a fogadtatása a női bombaszakértőnek, különösen azért, mert túl sok a férfi ebben a szakmában. „Nagyon érdekes reakciókat kapok, amikor leveszem a sisakon, és kibukkan alóla egy lófarok.”

Pekerman állítása szerint nincs gondja azzal, hogy érzékeny és veszélyes helyszíneken dolgozzon. „Félre kell tenni a személyes érzéseket, ha az ember megérkezik egy veszélyes területre. Ilyenkor csak a szakmai szempontok és a civilek biztonsága számít. De azért azt jó tudni, hogy nem vagyok egyedül ilyenkor. Ott vannak a kollégáim és az az egész izraeli rendőrség”.

Pekerman hosszútávú tervei között az szerepel, hogy egy bombaszakértői laboratóriumban dolgozhasson. „De bármi történjen is, ebben a szakmában szeretnék maradni, hogy még jobb szakértővé válhassak”, teszi még hozzá.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp