Jeruzsálem első női bombaszakértője az apja nyomdokaiba lép

Alex Pekerman az egyike az ország két női rendőrségi bombaszakértőjének. Annak ellenére, hogy a szakmájában alapvetően férfiak dolgoznak, nem bánnak vele másképp, mint a többiekkel. „Egy vagyok a csapatból”, mondja. A jeruzsálemi terrorhullám idején a rendőrség szinte megállás nélkül dolgozik. Ez különösen igaz a bombaszakértőkre, akiknek nagyon nehéz dolguk van: hatástalanítani kell a bombákat, gyanús járműveket és tárgyakat átvizsgálni, és a terrortámadások helyszínén bombák után kutatni.

A 27 éves Alex Pekerman főtörzsőrmester az egyetlen női bombaszakértő Jeruzsálemben. Hat hónappal ezelőtt csatlakozott a csapathoz, amikor a zavargások elkezdődtek.

„Jeruzsálemben születtem és itt nőttem fel”, mondja. „A második intifáda idején voltam gyerek. Tudom, mit jelent félni, ha felszállunk egy buszra. Most a védők oldaláról tapasztalom meg, mivel jár ez.”

Pekerman biológia-geológai szakon végzett az egyetemen, és állítása szerint sok szempontból tudja alkalmazni az ott szerzett tudást.

„Az édesapám is ebben a szakmában dolgozik, így gyerekkorom óta ismerem a rendszert”, mondja Pekerman. „Láttam őt munka közben, ismertem az embereket, és mindig vonzott, amit csinált. Az egyetem után beszippantott ez a közeg.”

Pekerman napi munkája abból áll, hogy gyanús tárgyakról és a terrortámadások helyszínén lévő járművekről ír jelentéseket, amelyekből sajnálatos módon volt néhány az elmúlt hat hónapban. Elsőként a Ha’Neviim utcában történt támadásnál dolgozott, ahol egy kocsiban ülő rendőrt szúrtak le.

„Figyelnünk kell az összes részletre. Megmotozzuk a terroristát, hogy megbizonyosodjunk, semmi veszélyes nincs nála. Ezen kívül a környéket és azt az útvonalat is ellenőrizzük, amelyen a helyszínre érkezett. Tehát nekem még akkor is sok a dolgom, amikor már a terroristát elfogtuk.”

Pekermanon kívül még egy női bombaszakértő dolgozik az országban, méghozzá Tel Avivban.

Annak ellenére, hogy a szakmájában főként férfiak vannak, azt mondja, nem bánnak vele másképp. „Úgy kezelnek, mintha egy lennék közülük. Én mindig jól elboldogultam férfiak által dominált munkakörnyezetben. Nem érzem, hogy meg akarnák könnyíteni a dolgomat, vagy folyton segíteniük kellene. Csak akkor segítenek, ha megkérem őket, vagy ha látják, hogy tényleg szükségem van erre, de ugyanezt teszik egymással is.”

A rendőrség szerint pozitív a fogadtatása a női bombaszakértőnek, különösen azért, mert túl sok a férfi ebben a szakmában. „Nagyon érdekes reakciókat kapok, amikor leveszem a sisakon, és kibukkan alóla egy lófarok.”

Pekerman állítása szerint nincs gondja azzal, hogy érzékeny és veszélyes helyszíneken dolgozzon. „Félre kell tenni a személyes érzéseket, ha az ember megérkezik egy veszélyes területre. Ilyenkor csak a szakmai szempontok és a civilek biztonsága számít. De azért azt jó tudni, hogy nem vagyok egyedül ilyenkor. Ott vannak a kollégáim és az az egész izraeli rendőrség”.

Pekerman hosszútávú tervei között az szerepel, hogy egy bombaszakértői laboratóriumban dolgozhasson. „De bármi történjen is, ebben a szakmában szeretnék maradni, hogy még jobb szakértővé válhassak”, teszi még hozzá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp