Több tucat ortodox rabbi állt ki a meleg felekezeti tagok mellett

A Beit Hillel szervezet kiáltványa szerint a homoszexuálisokat nem szabad kizárni a közösségből, sőt engedni kell őket, hogy teljesíthessék a kötelességeiket. A Beit Hillel egy modern rabbinikus szervezet, amelynek 200 férfi és nő tagja van, és a társadalmi integrációért küzd az ortodox zsidóságon belül.

A dokumentumban a rabbik azt hangsúlyozzák, hogy a halacha szerint nem kell kizárni a homoszexuálisokat a közösségből, számolt be a Times of Israel.

„Ugyan magát a homoszexuális kapcsolatot tiltják a törvények, de arról nincs szó sehol, hogy emiatt a közösségből is ki kell rekeszteni ezeket az embereket” áll a levélben, valamint az is, hogy melegek is vezethetnek imákat a zsinagógában és minden egyéb nyilvános feladatban részt vehetnek.

Pride felvonulás Jeruzsálemben
Pride felvonulás Jeruzsálemben

„Az azonos neműek kapcsolatának kérdése zavart keltett a közösségeinkben, ezért láttuk szükségesnek a kétségek eloszlatását, és egy olyan út felmutatását, amely összeköti a vallási törvékenyeket a szeretet és a béke parancsával”, áll továbbá a levélben, amelyben egyébként nem használják a meleg, a homoszexuális és a leszbikus kifejezéseket, hanem az azonos neműek iránt vonzódó megnevezést.

„Nem titok, hogy az ortodoxok eddig nem akartak tudomást venni erről a kérdésről, sem azt megvitatni nem voltak hajlandók”, mondta a Beit Hillel elnöke, Rabbi Meir Nehorai. „Most azonban eljött az idő, hogy bátran és őszintén beszéljünk erről a problémáról.”

A dokumentum ezen kívül hangsúlyozza, hogy „csakúgy, ahogy elfogadhatatlan bárkit megbélyegezni fizikai, viselkedésbeli, illetve szellemi különbözőségéért, úgy a nemi vonzódása miatt sem lehet ilyet tenni. Ezzel ellenkezőleg, az őket körülvevő családnak és közösségnek különös figyelmet kell fordítani rájuk, és a Tóra parancsát alkalmazni, miszerint „Szeresd felebarátod, mint tenmagad”, valamint tartózkodni kell a másik méltóságának megsértésétől.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp