Egy nácik által ellopott Modigliani-képhez is elvezetett az offshore botrány

Egy zsidó származású párizsi műkereskedő leszármazottainak állítása szerint a panamai offshore-iratok elvezették őket egy 18 millió fontot (6,9 milliárd forint) érő és annak idején a nácik által ellopott Modigliani-kép jelenlegi birtokosához. A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda, amelynek offshore cégalapítási tranzakcióiról nemrég milliónyi bizalmas dokumentumot szivárogtattak ki, állítólag segített elrejteni az Ülő férfi bottal című 1918-as alkotás jelenlegi birtokosának kilétét.

Az iratok szerint a festmény a világ egyik legjelentősebb műkereskedő-dinasztiája, a Nahmad-család egyik tagja által működtetett galéria tulajdonában van. Oscar Stettiner néhai zsidó műkereskedő leszármazottai szerint a festményt annak idején a nácik kobozták el családjuktól, így ők az alkotás jogos tulajdonosai.

A nácik által ellopott Modigliani kép (Ülő férfi bottal, 1918)
A nácik által ellopott Modigliani kép (Ülő férfi bottal, 1918)

A család nyomát vesztette a festménynek, mígnem az alkotás 2008-ban felbukkant a Sotheby’s aukciósház licitjén, amelyen az International Art Center (IAC) nevű vállalat tulajdonaként volt bejegyezve. A panamai offshore-iratok most felfedték, hogy a cég a Nahmad család tulajdona.
Philippe Maestracci, az 1939-ben Párizsból elmenekült Stettiner unokája jelenleg az impresszionista mű visszaszerzésén fáradozik.

A Nahmad család ügyvédjei szerint mivel a vállalat székhelye az Egyesült Államokon kívül van és a festményt nem amerikai földön őrzik, ezért a családot nem lehet beperelni az Egyesült Államokban.

Az International Art Center – amely a Stettinerek szerint csupán fiktív vállalat – állítólag több milliárd font értékben műkincseik ezreit tartja svájci páncéltermekben.

Tavaly novemberben minden idők második legmagasabb árverési összegéért, 170,4 millió dollárért (46,7 milliárd forintért) kelt el a Christie’s New York-i árverésén Amedeo Modigliani Fekvő akt című 1917-es festménye.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp