JÖTT A GÓLEM

Végéhez közeledik a Jön a Gólem turné, melynek utolsó állomásaként Debrecenbe látogatunk a hétvégén, a projektet lezáró workshop kedvéért. Kibic Piknik a zsidó kultúráért április 10-én! A turné célja a feszültségek feldolgozását segítő párbeszéd elindítása, az előítéletek csökkentése a vidéki településeken a Gólem Színház Lefitymálva című előadása segítségével.


A Norvég Civil Alap által támogatott projektünkkel a 2015/16-os évadban bejártuk Tolnát és Baranyát (is…). Célkitűzésünk az volt, hogy ’Lefitymálva’ című előadásunkat minél több vidéki állomásra eljuttathassuk, ezáltal növelve az ottani közösségekben a párbeszéd kialakulásának esélyét. Szerettünk volna lehetőséget teremteni az őszinte, félelmek nélküli párbeszédre, az előítéletekről való közös gondolkodásra, a tévhitek eloszlatására.

1944-ig többszázezer zsidó élt vidéki településeken. A ma ott élők nem is tudják, mennyi szálon kapcsolódik történelmük a zsidóságéhoz, pedig még élnek néhányan, akik emlékezhetnek. Sok ilyen helyen nő a szélsőjobboldali eszmék térnyerése, a helyi közbeszédet, gondolkodásmódot rengeteg előítélet terheli. Az indulatok félelem nélküli megbeszéléséhez nincs megfelelő platform.

A Gólem Színház hisz abban, hogy a sokszor nevetséges előítéletek pellengérre állítása, az intoleráns viselkedés görbe tükörben történő bemutatása segít az ellentétek megbeszélésében, illetve a negatív sztereotípiák lebontásában. Ezeken a helyeken már nincs, vagy csak nagyon kis számú a zsidó közösség. A projekt segít, hogy azok, akik ott élnek, megismerjék a saját lakóközösségük történetét, bűneit és áldozatait is, és ezáltal elindulhat egy termékeny, a feszültségek feldolgozását segítő párbeszéd. A gyűlölködő emberek hiányos és ködös információk alapján ítélkeznek és alkotnak általánosító véleményt, lehet, hogy még igazából nem is találkoztak zsidóval életük során.

JAG Szekszárd
JAG Szekszárd

A nagyjából egy éves időszak igazi sikertörténet a Gólem Színház életében. Eleinte ijesztően kevés embert tudtunk megmozgatni, ám ahogy a díszletbeépítésben, úgy lettünk egyre ügyesebbek a közönségszervezésben. Zalaszentgrót, Kővágóörs, Jánoshalma, Sárbogárd, Balassagyarmat, Zsámbék, Verpelét, Gyöngyös, Keszthely, Orosháza, Szekszárd, Kecskemét. Megannyi gyönyörű település, megannyi különleges, semmihez sem hasonlítható élmény; legyen szó akár 10 fős, akár 300 fős közönségről, mindenhol otthonra találtunk egy kicsit. És reméljük, hogy az általunk felkeresett közösségek életében ugyanolyan fontos mérföldkövek lettünk, mint ők a miénkben. Mert – és ezt nem győzzük ismételni – a színház mindenkié!

Útinaplónkat keressék ezen az oldalon!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp