Keresztény-Zsidó Tanács: együtt kell építeni a szeretet civilizációját

Zsidók és keresztények azáltal maradhatnak hűek a szövetséghez, ha közösen vállalnak aktív szerepet a világ jobbításában, mondta ki egy tavaly decemberi rabbinikus nyilatkozat, amelyet most a Keresztény-Zsidó Tanács is támogatásáról biztosított. A Keresztény-Zsidó Tanács 2016. március 21-i ülésén megvitatta azt a nyilatkozatot, amelyet 2015. december 5-én tett közzé huszonöt nemzetközi hírű és tekintélyű ortodox rabbi “Mennyei atyánk akaratát teljesítve: Egy zsidó–keresztény partnerség felé” címmel.

A dokumentumban, a rabbik megállapítják, hogy az évszázados zsidóüldözés, – különösen a Soá után – a “keresztény testvéreink felénk nyújtott békejobbja” történelmi lehetőség, amellyel élni, a mennyei Atya akarata.

A Nyilatkozat számba veszi a keresztények részéről, az elmúlt évtizedekben a megbékélés és a zsidóság teológiai újraértelmezése érdekében tett lépéseit, különös tekintettel a II. vatikáni zsinat és a legutóbbi pápák tanításaira. Ugyanakkor idéznek olyan régi és újabb rabbinikus forrásokat, amelyek zsidó részről hívnak a kereszténység és a keresztények iránti megbecsülésre: “a kereszténység létrejötte nem hiba vagy véletlen műve, hanem isteni akarat eredménye volt és ajándék a nemzeteknek”.

A rabbik, a kölcsönös testvériség és szeretet alapjairól kiindulva, a párbeszéden immár túlmenő – egymás iránti megbecsülést szorgalmazó – partnerséggel fordulnak a kereszténység felé, arra a következtetésre jutva, hogy “mi zsidók és keresztények azáltal maradunk hűek a szövetséghez, hogy közösen vállalunk aktív szerepet” a világ megjobbításában.

A Keresztény–Zsidó Tanács örömmel üdvözli a nyilatkozatot és mindenkit bátorít a szeretet civilizációjának közös építésére.

A rabbik nyilatkozata után nem sokkal, 2015. december 10-én adott ki a Vatikán egy hasonló szellemiségű okiratot, amelyben az áll többek között, hogy katolikusoknak nem szabadna a zsidók áttérítésére törekedniük, és az antiszemitizmus legyőzése érdekében össze kellene fogniuk a zsidókkal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp