Adolf Eichmann kiszabadítását is tervezte a náci tiszt, mielőtt a Moszadhoz szegődött

Az izraeli titkosszolgálat (Moszad) által Argentínában elrabolt Adolf Eichmann náci háborús bűnös kiszabadítását is tervezte Otto Skorzeny, mielőtt elszegődött a Moszadhoz – írta szerdán a Bild című német lap a náci párt fegyveres alakulata, az SS Adolf Hitler kedvenceként számon tartott tisztjéről a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) adataira hivatkozva.

A Bild azzal kapcsolatban “húzta elő” Otto Skorzeny BND-aktáját, hogy a Háárec című izraeli újság a Moszad történetét ismerő, névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva kedden azt írta, hogy az egykori SS-alezredest az izraeli hírszerzés 1962-ben beszervezte.

A Bild szerint a BND-nél több száz oldalnyi irat keletkezetett Otto Skorzenyről. E dokumentumok alapján 1948 nyarán szökött meg egy darmstadti internálótáborból, ahová az ellene háborús bűncselekmények gyanújával indított eljárás idejére helyezték, és 1949 végén menekült el Spanyolországba.

Otto Skorzeny
Otto Skorzeny

A Franco-diktatúra katonai vezetővel szoros kapcsolatokat alakított ki, egyebek között arról tárgyalt velük, hogy miként lehetne áttelepíteni Spanyolországba nagyjából 200 ezer embert, többnyire egykori SS-tagokat, ha a szovjet csapatok esetleg Németország egészét megszállnák. A volt SS-tiszt – aki Horthy Miklós fiának elrablását is irányította – 1951-től spanyol nevet és útlevelet használt, spanyol kormánytisztviselőként adta ki magát.

Az iratokból az is kiderül, hogy Otto Skorzeny rendszeres részvevője volt egykori SS-tagok nemzetközi találkozóinak, egy 1961 elején készült jelentésben pedig az áll, hogy amikor Adolf Eichmannt a Moszad elrabolta és Izraelbe szállította, egy, az SS flamand dandárjának és titkosszolgálatának (SD) több egykori tagjából álló csoport “nagyon konkrét megbeszéléseket” kezdett arról, hogy miként lehetne kiszabadítani Eichmannt. Ezeket a megbeszéléseket Otto Skorzeny vezette, aki akkoriban főleg Észak-Írországban élt. A terveket végül “áthidalhatatlan nehézségek” miatt ejtették – idézett a Bild a BND anyagaiból.

Szűk másfél évvel később Otto Skorzeny a Háárec szerint a Moszad szolgálatába állt. Az izraeli lap beszámolója szerint a náci háborús bűnösök elfogását is végző Moszadnál előbb a megölésére, majd a beszervezésére dolgoztak ki terveket, mert a hatvanas évek elején szükségük lett egy bennfentesre, aki kapcsolatba tud lépni az egyiptomi rakétaprogramban dolgozó német tudósokkal.

Otto Skorzeny
Otto Skorzeny

Otto Skorzeny-t 1962-ben szervezték be Spanyolországban. Szolgálataiért cserébe azt kérte, hogy vegyék le a nácivadász Simon Wiesenthal listájáról. Ezt a Moszad megígérte neki, és amikor Simon Wiesenthal nem volt hajlandó teljesíteni a kérést, egy hamis levéllel igazolták, hogy már nincs a keresett náci háborús bűnösök listáján. A Moszad azonban végül állta a szavát, mert 1975-ben Madridban bekövetkezett haláláig nem háborgatták Skorzenyt háborús múltja miatt.

A Bild idézte Efraim Zuroffnak, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének az állásfoglalását, miszerint Otto Skorzeny volt az egyetlen náci, akit a Moszad beszervezett, és a lépés “abszolút legitim” volt, mert azt célozta, hogy a titkosszolgálat elhárítson Izraelt fenyegető veszélyeket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp