Támogasd te is a berlini magyar rabbijelöltet!

Fontos számodra a szólásszabadság? Úgy gondolod, szükség van szókimondó, toleráns rabbikra? Ha igen, támogasd azt a petíciót, amelyben az aláírók azt kérik, hogy fogadják vissza Langer Ármin berlini rabbinövendéket az Abraham Geiger Kolleg diákjai közé!

Mint arról beszámoltunk Langer Ármin rabbinövendéket, a Salaam-Salom Initiative nevű berlini interkulturális aktivistacsoport (amelyben zsidók és muszlimok dolgoznak együtt) koordinátorát a berlini rabbiszeminárium, az Abraham Geiger Kolleg, röviddel ezelőtt elbocsátotta hallgatói sorából nyilvánosság előtti közéleti szereplése okán.

Langer Ármin
Langer Ármin

A közvetlen előzmény: 2015 novemberében Ármin véleménycikket tett közzé a Tageszeitungban, amelyben bírálta a berlini Zentralrat, a zsidó közösség képviselete elnökének, Josef Schusternek kijelentését. Schuster korábban arról nyilatkozott, hogy „felső határt” kell szabni a beengedett menekültek számának, és a bevándorlók integrációs nehézségeit „etnikai problémának” nevezte.

Petíciót tett közzé az üggyel kapcsolatosan a Szim Salom reform zsidó hitközség egyik tagja, Rozgonyi Dóra, amelyben azt írja “Langer Ármin bírálatával a judaizmus azon alaptézisére kívánta a figyelmet felhívni, miszerint a bajba jutottak gyámolításában egy vallásos zsidó nem húzhat határokat.  Alapvető emberi jognak, úgy a liberális zsidóság alapelvének is tartjuk a szabad véleményformálást. Hisszük, hogy a társadalom fejlődését a különböző vélemények kölcsönös megismerése tudja biztosítani. Hisszük, hogy a humanitárius katasztrófák során a zsidóságnak példamutatóan kell fellépnie az elesettek érdekében.”

Abraham Geiger Kolleg
Abraham Geiger Kolleg

Mindezek okán – de különösen a szabad véleménygyakorlás jogán – a petíciót aláírók felkérik az Abraham Geiger Kolleg vezetését, hogy késedelem nélkül állítsa helyre Langer Ármin hallgatói státuszát.

“Hisszük, hogy a jövő zsidóságának olyan spirituális közösségi vezetőkre is szüksége van, amilyen Langer Ármin lesz rabbiként”, olvasható a petícióban.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp