Magyar rabbijelöltet bocsátott el a berlini kollégium a bevándorlás körüli vita miatt

Langer Ármin rabbinövendéket, közéleti szereplése miatt elbocsátotta a berlini liberális rabbiképző, az Abraham Geiger Kolleg a menekültkérdésekben, valamint iszlám-zsidó közösségformálás kérdéseiben megfogalmazott nyilvános nyilatkozatai miatt.  

Langer Ármint 1 évvel a rabbivá avatása előtt bocsátotta el az intézmény. A hivatalos indok szerint azért, mert megszegte az iskola médiával kapcsolatos előírásait, miszerint a diákok csak előzetes engedéllyel nyilatkozhatnak a sajtónak.

Langer Ármin a JTA.org-nak elmondta: egy 2015. januári levélben hivatalos engedélyt kapott arra, hogy szabadon nyilatkozzon a Salaam-Shalom zsidó-muszlim testvéri közösség működtetése kapcsán folytatott munkájáról.

Langer Ármin - fotó: Katja Harbi (katjaharbi.com)
Langer Ármin – fotó: Katja Harbi (katjaharbi.com)

Az iskola eljuttatott egy nyilatkozatot a der Spiegelhez és a JTA.org-hoz, amelyben azt írják, hogy Langert többször felszólították a szabályok betartására.

2015 novemberében Langer Ármin véleménycikket tett közzé a Tageszeitungban, amelyben bírálta a berlini Zentralrat, a zsidó közösség képviselete elnökének, Josef Schusternek kijelentését, aki szerint „felső határt” kell szabni a menekültek számának, és a bevándorlók integrációs nehézségeit „etnikai problémának” nevezte.   

Langer rasszizmussal vádolta Josef Schustert, amiért ő félelmét fejezte ki annak kapcsán, hogy bizonyos muszlim bevándorlók antiszemita nézeteket vallhatnak. 2015-ben több mint 1 millió menekült, főként muszlimok, kértek menedéket Németországban.

Langer később írásban elnézést kért Schustertől a leírtakért. Langer Ármin a JTA-nak azt is elmondta, hogy a témában megjelent összes cikke és nyilatkozata a Salaam Shalomban végzett munka kapcsán született.

A kollégium nyilatkozata szerint 12 hónap múlva jelentkezhet újra Langer a soraikba.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp