“Volt, akinek hordárt kellett fogadni a nyeremények elszállításához”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kevés zsidó ünnepen szórakozhatunk felhőtlenül. A Purim kivétel, sőt szinte kötelező az önfeledt vidámság. Purimi beszámoló Debrecenből képekkel. A debreceni Zsidó Hitközségnél Fehér Tamás DZSH elöljáró, örökös ünnepi konferanszié vezette a délutánt. Dr Asher Ehrenfeld főrabbi méltatta az ünnep jelentőségét. A hitközség „Zs- faktor” nevű kórusa egy éve alakult. A kórus előadásában felhangzottak ismert, alkalomhoz illő héber dallamok, magyar slágerek is. A zenei produkciót igyekezett teljessé tenni a kórus meghívott egyetlen férfi tagja, Éliás Viktor, aki szólókat is énekelt, valamint az elhangzott „slágerek” zongorakísérője, a DZSH alelnöke Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna.

Ezután az „Eszter tekercsétől piskóta tekercsig ”címmel Kreisler Gábor, a purimi történet szereplőiről szóló humoros írását olvasta fel az alelnökasszony.

Nem maradhatott el az értékes nyereményekért szóló tombolasorsolás. Volt, akinek külön hordárt kellett fogadni a nyeremények elszállításához.

Tudjuk, hogy Izraelben nagy hagyománya van a jelmezes felvonulásnak, most már Magyarországon, így Debrecenben is elengedhetetlen volt ez az esemény. A fő díjat Hidasi Kati (nőegylet elnöke), Zámbori Edith (irodavezető) páros „dada-baba” produkciója vitte el. Az óriás cumizó baba szupermarket bevásárló kocsijából, mint babakocsiból gőgicsélt a közönségnek. A közönségdíjat kapott az autentikus japán gésa és a cigánylány. Láthattunk a felvonulók között, cowboy lányt, snaroló koldust, jósnőt, parasztlányt, bolíviai zsidót, Piroskát, aki nem tudott megszólalni, mert megette a farkast, és még ki tudja kit. Ötletességben nem volt hiány.

A meghívott Tűzvarázs együttes táncos műsorában a népi táncos párok a táncot és a humort ötvözték. A közönséget is felcsalták a színpadra, egy közös táncra.

Purimi mulatságunkra meghívást kaptak természetesen határon túli testvérhitközségeink is, és a Zsidó Szabadegyetem hallgatói. Különösen nagy létszámmal üdvözölhettük a Szatmárnémeti Zsidó Hitközséget Décsei Nicalae elnök vezetésével.

IMG 4207
IMG 4207
IMG 4211 kicsi
IMG 4211 kicsi
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp