Purimi hámántáska – a titkos recept!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Van egy sütemény, ami annak ellenére, hogy rettentő finom és esztétikus, mindig csak egy bizonyos, meghatározott időpontban készül az évben. Ez pedig nem más, mint a hámántáska, hámánfüle vagy jiddis nevén hámántáschen. Ezt is legalább olyan sokféleképpen lehet elkészíteni, mint a rugelachot vagy a flódnit, és persze minden gyakorló zsidó háziasszonynak megvan a maga titkos, évek alatt tökélyre fejlesztett receptje hozzá. A Kóser de finom e heti írása.

 

Jó hámántáska receptet nem egyszerű találni. Épp ezért mi most megosztjuk veletek az általunk évek óta használt és továbbfejlesztett receptet. Jó purimot és falatozást mindenkinek!

 

Hámántáschen recept

(Sylvia Lav NYTimes-ban publikált receptje alapján)

A tésztát egy estére praktikus a hűtőben pihentetni, mielőtt kisütitek!

Ami a tésztához kell:

§  4 bögre liszt

§  2 tojás (de lehet 4 is)

§  1 tk sütőpor

§  1 csipet só

§  1 bögre olaj,

§  3 ek meleg víz

§  2 citrom leve

§  1 bögre cukor (fél bögre barna, fél bögre fehér)

A töltelékhez:

§  kb 5 dkg olvasztott vaj

§  bármilyen lekvár

Egy nagy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a sót.  Csinálok belőle egy nagy dombot és a domb közepébe, mintha egy vulkánt készítenék, egy lukat fúrok. A mélyedésbe beleöntöm az egyik tojást és az olaj, a víz, a citromlé és a cukor felét úgy, hogy nem töröm össze a liszt dombom falát. Egy villával belekeverem a folyékony részbe a lisztet, de vigyázok, hogy a falak ne törjenek meg. Fokozatosan adom hozzá a maradék tojást, olajat, vizet, citromlevet, cukrot a keverékhez és végül  a lisztfalakat is a masszába keverem. A tészta kissé ragadós lesz, de ez ne zavarjon senkit.  Jól összegyúrom, és ha kész, a hűtőbe teszem egy éjszakára.

Másnap reggel, mielőtt elkezdek újra dolgozni a tésztával, még egyszer átgyúrom az egészet egy jól belisztezett felületen, aztán 4 felé vágom és a bucikat egymás után, jó vékonyra nyújtom. Ha vastag a tészta, akkor nehéz vele dolgozni és kiszárad sütés közben. Egy közepes, kör alakú szaggatóval jó sok kört szaggatok és az előkészített tepsire helyezem őket. Olvasztott vajjal minden kör közepére kenek egy nagy X-et. A töltelékkel vigyázni kell! Ha túl sokat rakunk bele, ki fog ömleni sütés közben és minden süti úszni fog a lekvárban. Nagyjából egy fél teáskanálnyi lekvár pont elég.

Ha a lekvár a sütin van, a körök széleit felemelem, és a széleknél összezárom úgy, hogy háromszöget formáljanak, majd beteszem a tepsit az előmelegített sütőbe és 180-200 fokon addig sütöm, amíg a szélek arany barnára nem sülnek. Ez kb. 12-15 perc. Vigyázat, hamar odaégnek!

NB! Az első 3-5 percben érdemes ránézni a sütikre, hogy szétesnek-e, ha igen, akkor ki kell kapni a tepsit és visszanyomkodni a háromszögek széleit. Így biztos, hogy formásan sülnek meg és a lekvár is a helyén marad. Ebből a tésztából kb 4-5 tepsi süti sül ki, ami kb. 15-20 perc alatt fog eltűnni a purimi asztalról. Jó sütést!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp