Hillary Clinton: Izrael biztonsága nem lehet tárgyalás és vita tárgya

Hillary Clinton, az amerikai demokraták elnökjelölt-aspiránsa hétfőn leszögezte: elnökként nem lenne semleges az izraeli-palesztin konfliktusban.

Clinton ezt az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Tanács (AIPAC) konferenciáján mondta, ezzel mintegy válaszolva Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns eddig interjúkban és televíziós vitákban kifejtett álláspontjára. Trump ugyanis semlegesnek mondta magát – és esetleges elnökként várható politikáját – az izraeli-palesztin konfliktusban.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

“Amerika soha nem lehet semleges, ha Izrael biztonságáról vagy túléléséről van szó. Nem lehetünk semlegesek, amikor rakéták hullanak lakónegyedekre, amikor civil polgárokat késelnek meg az utcán, vagy amikor öngyilkos merénylők ártatlanokat vesznek célba” – fogalmazott a volt külügyminiszter. S hozzátette: vannak dolgok, melyek nem képezhetik tárgyalás alapját, és aki ezt nem érti meg, az nem alkalmas arra, hogy az elnökünk legyen”. Clinton szerint “biztos kezű politikusokra van szükségünk, nem olyan elnökre, aki hétfőn azt mondja, hogy semleges, kedden Izrael-barátnak hirdeti magát, és ki tudja, hogy szerdán mit mond, mert szerinte minden megtárgyalható.” S fontosnak tartotta hozzátenni: “barátaim, Izrael biztonsága nem lehet tárgyalás és vita tárgya”.

Az AIPAC lobbisták, politikusok és politikai akciócsoportok lazán kapcsolódó csoportja, amelynek elsődleges célja az amerikai-izraeli kapcsolatok erősítése és amely egyúttal szószólója Izraelnek a nemzetközi politikában is. A Fortune magazin vasárnap megjelent elemzése szerint az AIPAC az úgynevezett Izrael-lobbi legnagyobb, legbefolyásosabb csoportja, s jelentős befolyása van a washingtoni politikára is.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az AIPAC közvetlenül nem támogat anyagilag politikusokat, s nem ad pénzt elnökjelölteket támogató akciócsoportoknak sem. Befolyását a politikusokat támogató donorok meggyőzésében érvényesíti.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp