„Ez egy nagyon befogadó rendezvény”

Gerendás Péter lett a következő Zsidó Kulturális Fesztivál művészeti vezetője. Ennek apropóján kérdeztük, többek között a fesztivállal kapcsolatos terveiről, a fiatal művészek lehetőségeiről, a zsidó szó jelentéséról és külföldön maradásról. Hogyan történt a kinevezése? Volt esetleg pályázat a művészeti vezetői a posztra?

A pályázatot elnyerő cég kért fel erre a megtisztelő feladatra, és én örömmel mondtam igent.

Mik az elképzelések az idei fesztivállal kapcsolatban?

Majdnem húszéves hagyományra tekint vissza a korábban Zsidó Nyári Fesztiválként megismert rendezvénysorozat, amely különböző időpontban, több helyszínen, különleges programokat kínált a hazai és a külföldi közönség számára. Továbbra is szeretném azt a színvonalat megtartani, ami erre a fesztiválra mindig is jellemző volt. Ezért igyekszem, hogy a minőség legyen a legfőbb szempont a művészek kiválasztásánál.

Vannak már konkrét nevek?

Igen, tulajdonképpen a fesztivál programja már majdnem készen van. Több, nagyon érdekes koncertnek nézünk elébe, de nem szeretnék csak egy-egy művészt kiemelni. Annyit elárulhatok, hogy lesznek magyarországi nagy nevek, és lesz külföldi meghívott vendégművész is a fesztiválon.

Tulajdonképpen mitől lesz zsidó egy fesztivál?

A zsidó szó nem azt jelenti, hogy a fellépő művészek kizárólag zsidók lennének, vagy a közönség meg lenne ilyen szempontból szólítva. Ez egy nagyon befogadó rendezvény, és egyáltalán nem célja bárkit kirekeszteni, megbélyegezni vagy akár pozitívan diszkriminálni. Nyitott fesztivál, amely a zsidó kultúra legmélyebb rétegeit hivatott bemutatni. Gyerekkoromban a zsidó szót sokszor pejoratív értelemben hallottam, és ahogy tapasztalom, ez sajnos nem sokat változott az elmúlt évtizedek alatt. Ezért nagyon fontos, hogy ez a szó egy másik környezetben jelenjen meg, és azok számára is elérhetővé váljon ennek a kultúrának a megismerése, akik előzőleg valamilyen előítélettel bírtak, de egy adott művészt nagyon szeretnek, és esetleg eljönnének egy olyan szakrális környezetbe, ahol jól érzik magukat.

A tavalyi fesztivál művészeti vezetője lemondani kényszerült a Petrás Mária miatt kitört botrány miatt. Hogyan lehetett volna elkerülni egy ilyen incidenst?

Nem szeretnék ebben a kérdésben állást foglalni, a tavaly történt dolgokat bírálni vagy elemezni, szívesebben beszélnék az idei rendezvényről.

Vadas Vera is szervez idén nyárra egy hasonló fesztivált Zsidó Művészeti Napok néven. Van helye Budapesten két, szinte egyforma zsidó nyári fesztiválnak?

Teljesen természetes, ha nem befejezni, hanem folytatni szeretné valaki a munkát, miután ilyen sok energiát és évtizedekben mérhető időt beleölt egy rendkívül színvonalas rendezvénybe, amely megérdemelten nemzetközi rangot vívott ki magának. Verának elévülhetetlen érdemei vannak abban, amivé a Zsidó Kulturális Fesztivál kinőtte magát. Mi jó barátságban vagyunk, és egyáltalán nem egymás ellen, hanem egymással szeretnénk dolgozni. Azt szeretnénk, hogy a jövőben ez a két fesztivál kiegészítené, nem pedig gátolja egymást. Hiszek abban, hogy ez teljes mértékben megvalósítható.

Korábban már felmerült a Zsidó Nyári Fesztivál kapcsán, hogy a programok nem igazán szólítják meg a fiatalabb korosztályt. Várható valami változás ezen a téren?

Igen, nekem nagyon fontos szempont volt, hogy több, olyan általam ismert és szeretett produkciót is bevegyünk a programba, amelyek a fiatalokat is bevonzzák és megszólítják. Szeretném ezen kívül kicsit a tehetséggondozást is a kezembe venni, vagyis segíteni a fiataloknak, hogy egy ilyen fesztiválon való fellépés a karrierjüket előrelendítse. De azért gondolnom kell a tágabb értelemben vett közönségre is, ezért olyan produkciókat igyekeztem kiválasztani, amelyek magas színvonaluk mellett nagyobb közönséget is vonzanak. Szerencsére Magyarország nagyon gazdag az ilyen jellegű „ásványkincsekben”.

Nagyjából három évvel ezelőtt kapott szárnyra az a hír, hogy Gerendás Péternek elege lett, és elhagyja az országot. Ezt követte az a híradás, miszerint mégis marad. Most viszont éppen Miamiben sikerült utolérnem.

Ez a téma sokkal komolyabb annál, hogy néhány szóban vagy mondatban válaszoljak. Mindenesetre, ha röviden szeretnék fogalmazni, olyan mederbe tereltem az életemet, hogy az év egy részében külföldön zenélek. Ettől függetlenül nem akarok elszakadni a hazámtól, az otthonomtól, a barátaimtól, a közönségtől. Fontos számomra, hogy az otthoni lényegesebb teendőimet el tudjam végezni, koncertjeimet meg tudjam tartani. Eddig sikerült mindkettőt összehangolni, és remélem, hogy ez a jövőben is így lesz.

A fesztiválon és a külföldi zenélésen kívül még milyen tervei vannak?

Nemrég jelent meg a Boldogország című lemezem, de már egy új anyagon dolgozom, amelynek a zenéjét Wolf Péter írja, és én írom a szöveget. Ez nagyon vonzó feladat a számomra, mert Péterrel nagyon régi és közeli a kapcsolatunk. Több lemezen is dolgoztunk már együtt, Wolf Kati első lemezére is írtunk közösen dalokat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp