A Rasszizmus Elleni Harc Nemzetközi Napja | Március 21.

Fókuszban az emberi jogok a Bálint Házban! Március 21-én tartják világszerte a rasszizmus elleni világnapot, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját. Három programunk is a rasszizmus ellen és az emberi jogok védelmében emel szót. Magyarországon a rasszista megnyilvánulások elszenvedői a leggyakrabban a cigány emberek.

A világnap azoknak a világszerte erősödő folyamatoknak a veszélyességére hívja fel a figyelmet, amelyek célja egyes embercsoportok társadalmi kirekesztése. A rasszizmus, a xenofóbia (idegengyűlölet), azaz minden diszkrimináció, amely faji, etnikai, nemzeti hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre épül, súlyosan sérti az emberi jogokat, ezért minden törvényes eszközzel küzdeni kell ellene. Magyarországon a rasszista megnyilvánulások elszenvedői a leggyakrabban a cigány emberek.

Fókuszban az emberi jogok a Bálint Házban! A napokban három programunk is a rasszizmus ellen és az emberi jogok védelmé…

Posted by Bálint Ház on Wednesday, 16 March 2016

március 16. szerda, 17:30
Totál Filmklub  / Facebook esemény
Témánk a romákkal szembeni előítéletek, az igazságszolgáltatási rendszer működési mechanizmusai, az integráció dilemmáiról és a romák elleni erőszak. A Nincs kegyelem (Ragályi Elemér, 2007) című film után Osztolykán Ágnes politológussal és Dr. Csonka Árpád ügyvéddel beszélget Bárdos Csaba filmesztéta.

március 21. hétfő, 18:00
Kiállítás megnyitó: Ferkovics József: IDOLOK / Facebook esemény
A rasszizmus elleni küzdelem világnapján nyíló tárlat hatvan olyan személyiség (költő, író, festőművész, kisebbségkutató, stb.) portréiból áll, akikre méltán lehet büszke nem csak a hazai cigányság, de az egész ország. Mert a romáknak is van mára értelmisége, ha csak maroknyi is. Több tucat alkotó személyiséget ismerhetünk meg, aki nem csupán saját karrierjében, de országa és népe sorsában gondolkodó, követendő példa, IDOL. A Romano Instituto szervezésében.

március 23. szerda, 18:00
„no lost generation” – A szír háború gyermekei / Facebook esemény
Az UNICEF becslései szerint 6 millió szír gyermeket érint a háborús konfliktus, amely több, mint 5 éve tart és formálja a családok és gyermekek mindennapjait. Két millió gyermek él menekültként a környező országokban. Róluk beszélgetnek meghívott szakértőink D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány nagykövete moderálásával.


 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1966. október 26-án, a 2142. számú határozatával jelölte ki e napot, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és ölt meg 69 embert, az apartheid rezsim által hozott, a nem fehér lakosság mozgását korlátozó törvény elleni békés tüntetés során. A határozat egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy növelje erőfeszítéseit a faji megkülönböztetés minden formájának megszüntetése érdekében. Az emléknappal arra kívánják irányítani a figyelmet, hogy vannak olyan folyamatok a világban, amelyek egyes embercsoportok kitaszítását kezdeményezik azok köréből, akik hozzáférhetnek a mindenkit megillető kulturális, és anyagi javakhoz.Az antirasszista világnap célja:

a faji megkülönböztetés folyamatának megállításaa különböző kultúrák egymás mellett élésének szükségessége és törvényszerűségének hirdetéseaz egymás jobb megismerésének és elfogadásának elősegítésemegemlékezés azokról, akik a faji megkülönböztetés elleni harcnak szentelték életüket.

A rasszizmus elleni világnapon szerte a világban megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen. Hazánkban 1990 óta tartanak megemlékezéseket. A rasszizmus és a rasszista diszkrimináció elleni küzdelem első évtizede programjának keretében az ENSZ-közgyűlés 1979-ben a 32/24 számú határozatával felszólította a tagállamokat, hogy március 21-ével kezdődően tartsák meg a fajüldözés és a faji megkülönböztetés ellen küzdő népekkel való szolidaritás hetét.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp