Milyen egy zsidó esküvő?

Tudtad, hogy nem lehet zsidó esküvőt tartani szombaton, vagy hogy a fátyol hagyományát is egy zsidó nőnek köszönhetjük? A zsidó esküvő bár napjainkban nagyon népszerű, elmondható hogy keveset tudunk róla a Holywoodi filmekben bevett pohártörős jeleneteken kívül.

Bár általában igaz, hogy a hétköznapokban is vallásos zsidók házasodnak zsidó hagyományok szerint, Köves Slomó ortodox rabbi egy interjújában azt mondja, nincs általános tendencia, „előfordul, hogy mindkét fél zsidó ugyan, mégsem járnak zsinagógába, még a nagyünnepekkor sem.” Téveszme, hogy aki ma Magyarországon zsidó esküvőt tart, az jellemzően vallásos életet él. A zsidó esküvő inkább identitáserősítő funkciót tölt be a zsidó közösségben – állítjaVerő Tamás neológ rabbi.

Ortodox vs Neológ

A zsidó hagyományban is eltérő szertartások léteznek, az esküvőt ugyanis nem lehet teljes egészében megtalálni a Tórában, így sokat változott az idők során. A szertartásnak két része van: az eljegyzés és a házasságkötés, melynek időbeli kapcsolata különbözik az ortodox és aneológ zsidóknál. Míg előbbieknél külön, utóbbiaknál egyszerre történik a hüpe alatt.

Esküvői előkészületek

A menyasszonynak az esküvő napja előtti este el kell mennie egy rituális zsidó fürdőbe, más néven Mikvébe, az esküvő előtti szombaton a vőlegényt a közösség tagjai cukorkával dobálják meg, hogy a házasság édes legyen. Az ifjú párnak pedig böjtölnie kell az esküvő napján, aTalmud szerint így vezekelnek múltbéli vétkeikért, a házassággal pedig tiszta lappal indulnak.

Eljegyzés

Az eljegyzés közben egy pohár bor felett elhangzik az eruszin, az áldás. Miután ittak a borból, a vőlegény gyűrűt húz a menyasszony jobb mutatóujjára, és eltöri az esküvői serleget. A keresztény esküvővel összehasonlítva: az eljegyzéshez hasonlóan csak a menyasszony ujjára húznak gyűrűt, a vőlegény ujjára nem – szemben a keresztény esküvővel, ahol a férfi ujjára is gyűrű kerül. A kristálypohár összetörésével –mely látványos elemet, több filmben is láthattunk már –kezdetét veszi a lagzi, „Mazl tov!” kiáltások hangzanak, a fiatalokat a szokásos rizzsel dobálják meg, hogy termékenyek legyenek. A pohár összetörésének motívuma szimbolikusan a jeruzsálemi Szentély lerombolására emlékeztet.

Hüpe vagy Chupa

A zsidó esküvő egyik jellegzetes és központi eleme a Hüpe, azaz egy baldachin, melynek felépítése a vőlegény apjának volt feladata a bibliai időkben, a fából épített baldachint azonban a késő középkortól már négy tartóoszlop fölé borított drapéria helyettesíti. Az esküvőt ezalatt amenyegzői baldachin alatt kell megtartani, legyen akár zsinagógában, otthon vagy szabadtéren (utóbbinak létjogosultságáról az egyházon belül nincs egyetértés). Ez alatt várja a vőlegényt a lefátyolozott menyasszony, aki a hüpe alatt álló vőlegényt hétszer körüljárja, majd a vőlegény jobb oldalára áll, és megkezdődik a szertartás.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp