Fűszeres Eszter: kakasleves maceszgombóccal

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

2016 egyik trendjének ígérték – főleg az amerikai szakírók – a hagyományos zsidó konyha fúzióját mindenféle trendi konyhákkal. Úgyhogy úgy döntöttem, ha más nem, hát én megfőzöm a magam mexikói-zsidó ételét, a chipotle, maceszgombóc kakaslevest. Hálás is vagyok magamnak, mi tagadás. Főzzétek meg ti is, nem bánjátok meg!

 

Hozzávalók a leveshez:

1 kakas

2 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 kicsi zeller, zöldjével
1 karalábé
1/4 kis kelkáposzta
2 fej hagyma
4 szem szegfűszeg
4 gerezd fokhagyma
3 szeletke gyömbér
4 szárított chipotle
paprika, só, egész borsdarabka, szárított fahéj

Hozzávalók a maceszgombóchoz:

4 tojás szétválasztva

4 ek. libazsír (vagy bármilyen shmalcz)
4 ek. nagyon apróra vágott hús a levesből
10 dkg maceszliszt
2 maceszlap beáztatva, majd kinyomkodva
Só, bors
2 kk. frissen reszelt gyömbér
1 szárított chipotle paprika, kimagozva, apróra vágva
1 nagy csokor petrezselyem
1 csokor koriander zöld
1/2 kk. római kömény őrölve
1/2 kk. koriandermag őrölve

A levest tkp. hagyományos módon készítjük el. Ha nincs kakasunk, szuper lesz a gyöngytyúk, a tyúk vagy a marha is természetesen. A húsleves lényege, hogy először a hússal, csonttal felforralom, majd leöntöm róla az összes vizet, és le is mosom a húst, majd nagyon lassan melegítem újra, de már soha nem forralom, maximum gyöngyöztetem.

Minimum 4 óra kell neki, de 8 óra alatt sem lesz semmi baja, ha tényleg a legkisebb lángon hagyjuk, és nem fedjük le. Azért néha nézzünk rá! Az elején még keletkező habot szedjük le.

A kész levesből szedjünk ki minden zöldséget, fűszert, húst, és szűrjük át.

A gombóchoz a tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét egy csipet sóval felverem kemény habbá. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, és beledolgozom a kinyomkodott maceszlapokat is, a húst, a fűszereket és a zöld fűszereket. Óvatosan hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, meghintem a maceszliszttel, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem. Nedves kézzel gombócokat formázok belőle, egy tálcára téve beteszem a mélyhűtőbe.

Másnap sós vízben kb. 21 perc alatt kifőzöm. Az elsőt vágjuk félbe, és ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e!

A teljes cikk itt olvasható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp